Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
video vezom

Plenković se obratio ukrajinskom parlamentu: 'Nikada nećemo priznati aneksiju okupiranih regija'

Zagreb: Andrej Plenković nakon sastanka vladajuće koalicije obratio se medijima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.10.2022.
u 11:16

- Nije puka fraza kazati kako nitko bolje od nas ne razumije Ukrajince - naveo je premijer.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se video vezom zastupnicima u Vrhovnoj Radi, ukrajinskom parlamentu. 

- Hrvatska nikada neće priznati aneksiju okupiranih ukrajinskih regija, kao što nije priznala aneksiju Krima - naveo je premijer.

- Mnoge se zemlje zbog ruske agresije sada suočavaju s visokim cijenama, nestašicom hrane... Rusija je jedina odgovorna za globalnu krizu jer ju je sama izazvala. Hrvatska je među mnogim koji su usvojile sankcije. Dok Ukrajina može računati na solidarnost, Rusija je sve izoliranija - dodaje.

- Ničim izazvan rat, patnja civilna i ratnih zarobljenika moraju biti predmet kaznenog progona. Rusija mora snositi odgovornost. Mi, nažalost, znamo kako je teško dugo čekati pravdu - kazao je pa istaknuo kako se i putem donacija svjedoči o solidarnosti hrvatskog naroda što, kaže, "ispunjava ponosom". Istaknuo je i kako je Anica Djamić, veleposlanica u Kijevu, ostala uz Ukrajinu i nije je napuštala.

- Dragi prijatelji, poveznice između naših naroda mnogobrojne su i sežu daleko u prošlost. Ukrajina je među prvim državama priznala Hrvatsku i ponosan sam što ove godine slavimo 30. obljetnicu diplomatskih odnosa - kazao je Plenković. 

Plenković navodi kako su dva temeljna politička prioriteta za Ukrajinu reintegracija okupiranih područja i euroatlantski put.

- Naša Vlada nastavit će vas sustavno podržavati. Hrvatska u ovom području ima jedinstveno iskustvo. Od samih početaka, podupirali smo vašu europsku perspektivu. Bio sam sretan što sam s predsjednikom Zelenskim prošle godine u prosincu potpisao zajedničku deklaraciju o europskoj perspektivi. Uvjeren sam da će paralelno s otporom ruskog agresiji Ukrajina svoju posvećenost demokraciji i čuvanju slobode pokazati i na svom europskom putu koji je započeo u lipnju dobivanjem statusa kandidata. Hrvatska je dodjeljivanje statusa kandidata snažno podržala, čestitamo vam i želimo da u kratkom roku ispunite preporuke koje je uputila EK. Status kandidata je i zasluga mlade i dinamične ukrajinske demokracije koja je s godinama rasla. Proces pridruživanja EU velika je generacijska prilika za moderniziranje institucija i gospodarstva te jačanje državnosti. Hrvatska će u procesu, kao najmlađa članica EU, nastaviti davati podršku. Daljnji europski put Ukrajine bit će najveća moralna satisfakcija za sve žrtve ukrajinskog naroda u borbi za slobodu, nezavisnost i demokraciju. Hrvatska je i snažan zagovornik politike otvorenih vrata NATO-a te uvažava težnju Ukrajine za prijem u Sjevernoatlantski savez - rekao je. 

- Primjer Hrvatske pokazuje kako je moguće obraniti svoju zemlju od agresije, pobijediti daleko jačeg protivnika i u konačnici postati dio obitelji europskih naroda. Nije puka fraza kazati kako nitko bolje od nas ne razumije Ukrajince. Drago nam je da je Europa naučila iz grešaka i što pruža pomoć žrtvi agresije - ističe te dodaje kako su Europljani pokazali neviđenu solidarnost s Ukrajinom. 

- Ponosni smo i zadivljeni jedinstvom koji pokazujete. Ukrajinske zastave viju se diljem svijeta. Želim da se uskoro opet viju i diljem cijele Ukrajine. Želim vam dati podršku na hrabroj i odvažnoj borbi za slobodu. Slava Ukrajini! - zaključio je.

Ključne riječi

Komentara 13

KL
klamerko
11:30 18.10.2022.

Ali zato Hrvatska hoće priznati i dati političku snagu SPC-u na čelu s Porfirijem, te time indirektno svemu onom što je SPC do sada militantno činio i što će činiti i u Hrvatskoj i u susjedstvu.

PR
prahrvat
11:38 18.10.2022.

Sad će rusofili: ma šta se baviš Ukrajinom dok mi u problemima bla-bla. Biti na strani svojih saveznika također je rad za svoju domovinu. Usto ovdje i za pravedniji svijet.

PI
Pilatus
11:26 18.10.2022.

U svemu ovome prema Ukrajini ima moju potporu, premda ga zbog mnogo čega najoštrije kritiziram i ne podnosim. Slava Ukrajini herojima slava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije