Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Uživajte u cikloturizmu i najljepšoj pješčanoj plaži

Položaj podno planine Psunj i Diljskog gorja, u nizini uz Savu, daje ovoj županiji izuzetan potencijal za veći razvoj cikloturizma
17. kolovoza 2018. u 12:54 1 komentara 1087 prikaza
Biciklisti
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Prirodne ljepote Brodsko-posavske županije, od brdovitih krajeva, nizina i močvara do rijeka i jezera, pružaju priliku za uživanje u brojnim sportskim aktivnostima na otvorenom. Biciklisti će obići raznolike i dobro uređene staze, a ljubitelji prirode uživati u planinarenju blagim šumovitim brežuljcima ili u jahanju.

kolijevka šampiona Mandžukić, Olić i Rakitić – sportsko-turistički brend

Bogat životinjski svijet pruža odlične uvjete za lov i ribolov. Osim na prirodnim vodama, ljubitelji vodenih sportova mogu uživati i u bazenskim kompleksima.

Virtualni indeks za bicikliste

Smještaj podno planine Psunj i Diljskog gorja, u nizini pokraj rijeke Save, uz velik broj slaboprometnih cesta omogućuje ovoj županiji izuzetan cikloturistički potencijal. Ovo je kraj bogate povijesti, tradicije, kulturne baštine i brojnih prirodnih ljepota, što vožnju biciklom čini izuzetno atraktivnom.

Biciklisti | Autor : Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

Zamislite da je toliko kulturnog i prirodnog bogatstva na samo nekoliko okreta pedale. Zamislite kako bi bilo da uopće ne morate razmišljati. Ovo su riječi iz promotivnog spota inovativnog cikloturističkog proizvoda – Bicikadamije. Riječ je o projektu udruge brodske Lima koji se sastoji od internetske platforme i mobilne aplikacije na koju se registrira korisnik (Bike Student), koji nakon tog procesa dobije virtualni indeks. Nakon što instalira aplikaciju i registrira se, student biciklira do lokacije, prijavi se, fotografira i odabire sljedeći ispit.

Trenutačno se Bicikademija odvija u pet slavonskih županija i Istri, a ono po čemu je drukčija i jedinstvena je to što sve lokacije, odnosno ispiti, predstavljaju kulturnu i prirodnu baštinu zadanih područja, tj. zaokružen turistički proizvod.

Bazeni Vijuš | Autor : Ivica Galović/PIXSELL Foto: Ivica Galović/PIXSELL

– Slavonija ima ogroman potencijal za razvoj cikloturizma. Dokaz tome je reakcija raznih biciklista koju su upravo koristili Bicikademiju kao odličnu bike platformu i spoja s autentičnom turističkom pričom. Mnogi nisu ni znali da im se takve prirodne i kulturne znamenitosti nalaze nadohvat ruke – kaže strastveni biciklist Krešimir Herceg, predsjednik udruge Lima i idejni začetnik Bicikademije.

Biciklističke rute u Brodsko-posavskoj županiji podijeljene su u tri područja: zapadni (Nova Gradiška), središnji (Slavonski Brod – zapad) i istočni (Slavonski Brod – istok) dio.

U ovom trenutku klasificirano je petnaestak staza od kojih neke prolaze nizinskim dijelom uz Savu, ruralna područja i prisavske močvare i pašnjake, dok su druge smještene sjevernije, u brdsko-šumskom području. Pri tome vas put vodi pokraj savskih meandara, šumaraka, riječnih rukavaca, obnovljenih sela i turističkih obiteljskih gospodarstava, preko pitomih brežuljaka, vinskih podruma, arheoloških lokaliteta i gustih šuma.

Slavonski Brod Brodsko-posavska županija Tvrđava Brod sjedište je turizma, ali i navijača

Županija pruža velike mogućnosti za uživanje u vodi i kupanju. Sportsko-rekreacijski centar Poloj omiljeno je ljetno okupljalište Brođana, udaljeno od gradskog središta samo tri kilometra.

Predivna pješčana plaža na zavoju rijeke Save, okružena šumom i obogaćena brojnim sadržajima (ugostiteljstvo, sportski tereni, javni roštilji, dječja igrališta...) predstavlja jednu od najljepših riječnih plaža u Europi. Do ovog uređenog kupališta s organiziranom službom spašavanja vodi 2,5 km duga jogging i biciklistička staza. Posebna atrakcija su riječne splavi s kućicama koji se protežu na cijelom potezu od gradskog riječnog šetališta do Poloja.

Vaterpolo reprezentacija | Autor : Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U sportskoj zoni Slavonskog Broda između kompleksa sportskih dvorana i nogometnog stadiona smjestili su se bazeni Vijuš, koji se ubrajaju među najmodernije u Hrvatskoj. Tri su zatvorena bazena s pogledom na rijeku Savu; sportski, bazen za rasplivavanje i dječji te vanjski olimpijski bazen s lijepim sunčalištem. U sklopu kompleksa su i fitness-centar i ugostiteljski objekti.

U ljetnim mjesecima možete se ugodno osvježiti i na gradskim bazenima u Novoj Gradišci (olimpijski, srednji bazen i mali dječji bazen) smještenim u neposrednoj blizini centra grada. U ponudi su i ugostiteljske usluge te igrališta za odbojku na pijesku i mali nogomet. Na bazenima u Selni, pak, uz kupanje na raspolaganju su vam restoran, caffe bar i prenoćište.

Brodsko kolo Brodsko-posavska županija Brodsko kolo najveća je manifestacija

Obilje šuma u ovoj županiji osigurava bogat biljni i životinjski svijet. Glavna od četrdesetak lovišta su Međustrugovi i Radinje u blizini Nove Gradiške, u kojima se mogu naći jeleni, mufloni, divlje svinje, fazani i prepelice. U lovištu Migalovci, u središnjem dijelu poplavnog polja Jelas, na 5100 hektara uzgaja se visoka i sitna divljač. Naravno da uz lov ide i vrhunska gastronomska ponuda.

Nađu se tu i trofejni somovi

Brojne su i vode stajačice i tekućice na kojima je dozvoljen sportski ribolov. Spomenimo samo neke; akumulacije Ljeskove vode, Petnja, Orašje, Štuka Nova Kapela, brojne bare, ciglarske jame, kanali, potoci i, naravno, rijeka Sava. U vodotoku Save ima oko 50 vrsta riba, a najpoznatije u ovom kraju su šaran, amur, som i smuđ. Mogu se naći i trofejni somovi stari nekoliko desetljeća.

brodski pustolov 'Biciklom sam obišao pet kontinenata'

Ni turisti koji vole uživati u jahanju konja nisu zaboravljeni. Olanović u Poljancima je ergela s 20 konja lipicanske pasmine svih uzrasta. Uz razgled ergele, moguće je i jahanje te vožnja seljačkim kolima i fijakerima. Ranč “Marin” u Garčinu, uz rekreativno jahanje omogućava i trening i školu jahanja u ograđenom prostoru. U sklopu ranča su i hostel, restoran i caffe bar.

>> Pogledajte kako je bilo na dočeku Marija Mandžukića u Slavonskom Brodu

[video: 25988 / ]
Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • Torpor:

    Odlican clanak. Steta sto je ova rubrika zakopana duboko gdje je nije lako naci.