Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uz Maltežane smo najdeblji u EU! Pretilo je 65% odraslih

Oko 59 posto odraslih osoba s prekomjernom težinom ima nisku razinu obrazovanja, među onima sa srednjom stručnom spremom udio je 54, a među visokoobrazovanima 44%
22. srpnja 2021. u 19:55 2 komentara 276 prikaza
Vaga i mjerenje težine
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska i Malta imaju najveći udio odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom u Europskoj uniji, pokazalo je istraživanje Eurostata. Čak 65 posto odraslog stanovništva u tim dvjema državama u 2019. godini imalo je prekomjernu tjelesnu težinu. Na dnu te ljestvice su Italija s 46, Francuska s 47 i Luksemburg s 48 posto.

SVAKA ŠESTA MLADA OSOBA Ne školuju se i ne rade 134 tisuće mladih u dobi od 20 do 34 godine

Istraživanje je pokazalo da se više od polovice odraslih Europljana bori s viškom kilograma. Od 53 posto građana, smatra se da je 36 posto njih predgojazno, a 17 posto gojazno. Dva posto odraslog stanovništva je u kategoriji onih s premalo kilograma, a normalnu težinu ima 45 posto.

Ljestvica je sastavljena prema indeksu tjelesne mase koji se dobiva tako da se tjelesna masa izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima. Najmanji udio pretilih, oko četvrtine, u dobnoj je skupini od 18 do 24 godine, dok je čak 66 posto pretilih i debelih u dobi od 65 do 74 godine.

Bjelovar: Grad projektom "Kotač promjene" zaposlio 77 dugotrajno nezaposlenih žena NUŽAN ANGAŽMAN VISOKOOBRAZOVANIH Novi trend u EU - raste zapošljavanje starijih od 55 godina

Prema Eurostatu, više je pretilih muškaraca nego žena, a taj je omjer najizraženiji u Luksemburgu, gdje višak kilograma ima 59 posto muškaraca i 38 posto žena. Oko 59 posto odraslih osoba s prekomjernom težinom ima nisku razinu obrazovanja, među onima sa srednjom stručnom spremom udio je 54, a među visokoobrazovanima 44%.

U istraživanje nisu bili uključeni građani stariji od 75 godina. Istraživanje Europske inicijative praćenja debljine djece CroCOSi, predstavljeno u Ministarstvu zdravstva prije tri godine, pokazalo je da je u Hrvatskoj 35 posto djece u dobi od osam godina imalo prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, u čemu smo bili među prvih pet europskih zemalja s tim problemom. Višak kilograma imalo je 37 posto dječaka i 33 posto djevojčica. Prema nekim analizama, broj pretile i debele djece u Hrvatskoj u posljednjih 15 godina porastao je za oko 15 posto. Vidjet će se tek kako je na tjelesnu masu djelovala pandemija.

VIDEO Jeff Bezos uspješno poletio u svemir: "Ovo je najbolji dan ikada!"

Nevrijeme u Sisku i Petrinji
Jak vjetar nosio sve pred sobom
FOTO Nevrijeme u Sisačko -moslavačkoj županiji: Stabla padala po autima, u Kutini vjetar odnio krov sa školske dvorane
8 činjenica zbog kojih ćete se osjećati bolje u svom tijelu – čak i ako imate koju kilu viška
  • Avatar cros
    cros:

    Debljina Hrvata dolazi zbog loše i ne kvalitetne prehrane, jer je puk siromašan!