Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazne u AFERI PDV

Uz dvije zatvorske i četiri uvjetne kazne morat će vratiti 8 mil. kn

afera pdv (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
15.11.2012.
u 17:00

Najvišu kaznu dobili su Danijel Mrvelj i Domagoj Piteša, koji su nepravomoćno osuđeni na po godinu dana zatvora, a Mrvelj usto mora vratiti 2,8 milijuna kuna

Dvanaest godina od počinjena djela, u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu okončana afera PDV. Vijeće sutkinje Sanje Mazalin izreklo je što uvjetne, što zatvorske kazne šestorici okrivljenika koji su se teretili da su 2001. i 2002., zlorabeći lošu zakonsku regulativu, lažnim računima iz Porezne uprave nezakonito izvukli povrat PDV-a te su državni proračun oštetili za osam milijuna kuna. 

Najvišu kaznu dobili su Danijel Mrvelj i Domagoj Piteša koji su nepravomoćno osuđeni na po godinu dana zatvora, a Mrvelj uz to mora vratiti 2,8 milijuna kuna. Jugoslav Đurić nepravomoćno je uvjetno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora te mora vratiti 5,4 milijuna kuna, dok je Tomislav Romić uvjetno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine te mora vratiti 95.000 kuna. Slobodan Franić uvjetno je osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, a Petar Mrvelj uvjetno na godinu i šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Usto je četvorici okrivljenika izrečena zabrana obavljanja dužnosti direktora u trajanju od jedne do četiri godine, a moraju platiti i troškove knjigovodstvenog vještačenja od 142.000 kuna. 

Optužbi su oslobođeni Petar Petrović i Bojan Vulić jer nije dokazano da su pomagali ostalima. – Pri odmjeravanju kazne sud vam je apsolutno honorirao to što ste priznali krivnju. Priznanje krivnje poklapa se s dokumentacijom iz koje je vidljivo da su optuženici 2000. i 2001. koristili tadašnju lošu zakonsku regulativu po kojoj se PDV morao vratiti u roku od 15 dana, neovisno o tome što su računi bili nevjerodostojni – kazala je sutkinja u obrazloženju presude. Dodala je da optuženicima olakotno bilo to što su svi obiteljski ljudi s djecom koji osim afere PDV nisu imali problema sa zakonom. Inače, kada je afera PDV otkrivena, optuženici su se teretili da su se udružili radi počinjenja djela. Optužnica je podnesena 2004., suđenje je počelo godinu kasnije, a 2006. otpala je optužba za zločinačko udruživanje. U međuvremenu optužnica se tri puta mijenjala, a promijenila su se i tri sudska vijeća.

>>Godinama uspješno odgađaju procese za aferu PDV

Komentara 4

IS
istima
17:43 15.11.2012.

hm.... godinu dana za osam milja ?..... Koliko je ono odležao oni bogac što je zadržao gazdin laptop nebil jadan utjerao zarađenu plaću ?..... Nakaza od države!

JA
jah
18:01 15.11.2012.

prilično sramotno što kod izricanja presude ulogu ima i priznanje krivnje. svatko s pola mozga bi priznao krivnju kad se protiv njega skupe dokazi

BA
Bandit
18:19 15.11.2012.

Dobrovoljno se javljam u Zatvor na 5 godina za osam miliona kuna .... Spreman sam dati pola onome tko mi to omoguci..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije