Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlata vrijedan

Uz čašu vina u kušaonici nude i domaći kruh i platu

OPG ZDENKA MEDENJAK
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/8
22.05.2018.
u 09:00

Tradiciju obitelji Knehtl, koja u Svetom Urbanu traje već stoljeće, supružnici Medenjak izdigli su na višu razinu, a zadržali su autohtonost međimurskog kraja

Sadiš trs po trs, zidaš ciglu po ciglu, kol’ko penezi imaš... Sporije je neg’ s kreditom, al’ je sigurnije – okušani je recept za uspjeh, kojeg se Zdenka i Stanko Medenjak drže posljednjih 15 godina, koliko su u braku, gradeći u goricama život za obitelj i sebe.

Strpljivim radom i ulaganjem vlastitih sredstava tradiciju Zdenkine obitelji Knehtl, započetu u Svetom Urbanu prije gotovo stoljeća, supružnici Medenjak izdigli su na višu razinu, zadržavši pritom autohtonost međimurskoga kraja. Tradiciji ženine obitelji, koja u selu nazvanom po zaštitniku vina i vinogradara, traje već četvrtu generaciju, Stanko se “priklonio” preselivši se iz rodnoga Zagorja u Međimurje.

– Moji su me prehitili prek Drave i rekli: Za Međimurca buš dobar – smije se 49-godišnjak.

– Jooj, ni Drava nas ni spasila – uzvraća od njega pet godina mlađa Zdenka. Roditelji su osmašice Vlatke i Luke, koji ide u četvrti osnovne.

– Vole nam pomagati, a to nam puno znači. Nadamo se da ćemo im napraviti temelj, da ostanu – kaže Zdenka. S četvero Medenjaka živi i Zdenkina mati, 67-godišnja Marija Knehtl, glavna kuharica, ali i vozačica traktora.

– To mi je najlepše. A navikla sam celi život delat – govori.

Obitelj na gospodarstvu ima kušaonicu koja gleda na vinograde u kojima posjetiteljima – a unutra ih se može smjestiti pun autobus – nude isključivo svoje proizvode – vina chardonnay, zeleni silvanac, sivi pinot, rajski rizling, graševinu, žuti muškat, sauvignon i mješavinu vina “urbansko”. Ovo potonje svježe je vino voćne arome, a mješavina je sorti šipon, rajski rizling i graševine. Stanku je to i najdraže vino, odlično za žeđ, dok Zdenka preferira sauvignon. Zavoljela ga je uz majku koja još ističe i žuti muškat.

– To su vina za ženske – objašnjava Marija.

Na šest hektara vinograda posadili su 30.000 trsova pa im za berbu treba dvadesetak ljudi dnevno. Satnica je 25 kuna, plus hrana. Problema s pronalaskom berača nemaju jer radnike pošteno plate. Nagodinu će posaditi oko 2000 trsova graševine. Proizvedu oko 40.000 litara godišnje i s prodajom nemaju problema. Pola prodaju na kućnome pragu, ostalo u restoranima. Godinama imaju iste kupce, čemu se vesele, jer to je potvrda da dobro rade.

OPG ZDENKA MEDENJAK
1/8

No, da ne bi ponuda obitelji Medenjak stala samo na vinu – koje u prostranom i urednome podrumu dozrijeva u drvenim bačvama, a u onima od inoxa ga čuvaju – uz domaći kruh i peciva nude i platu ovdašnjih hladnih jela – sir s vrhnjem, sir turoš, kobasice i meso iz tiblice. Tek ako Zdenka zatraži, i dobije, certifikat za ovaj međimurski proizvod zaštićen oznakom zemljopisnoga podrijetla na razini EU, moći će ga zvati meso z tiblice. Taj se specijalitet pravi iz dva sastojka – dimljenih i termički obrađenih komada svinjskoga mesa i slanina – prirodnoga konzervansa napravljena od kuhanoga tvrdog leđnoga špeka, koji se nakon hlađenja struže, reže, melje i soli. Pripremljeno meso stavlja se u tiblicu (drvenu posudu u kakvoj su nekoć stari Međimurci spremali zimi meso, kako bi ljeti u polju imali što jesti) – red slanine, red mesa, sve dok se posuda ne napuni, pazeći pritom da ne ostane zraka. Da bi pravili domaće specijalitete, Medenjakovi drže i desetak pajceka te kravicu. Bave se i tovom junadi. U okolici kupuju telce oko 130 kilograma, hrane ih oko godinu i pol, kad dosežu 700 i više kilograma i spremni su za prodaju.

– Za kilogram žive vage dobijemo 14 kuna, potpuno isto kao i prije 15 godina, otkad su cijene otišle u nebo – komentira Stanko.

– Imamo zemlje u nizini, a to ni za gorice. Tu sijemo hranu za blago – kaže Zdenka.

Svoju su tvornicu pod vedrim nebom osigurali, pa mirnije spavaju.

– Malo u nebo glediš kad idu črni oblaki. Ako te tuča pohara, moraš kupiti grožđe jer nemreš kupcu reć da nemaš – objašnjava vinarka sa završenom srednjom poljoprivrednom školom.

Ma koliko posla imali, Medenjakovi neće kukati da im je teško jer rade ono što vole. To će s ponosom pokazati u subotu 26. svibnju u sklopu ovogodišnjeg Urbanova – praznika međimurskih vina i poznate enogastronomske manifestacije – posjetiteljima će otvoriti vrata svoga podruma i ponuditi im da kušaju njihova vina i jela. Nekoliko dana poslije, 1. lipnja, otići će Zdenka i Stanko u Terbotzu, na vinski bal kojim se Urbanovo zatvara. Sutradan – opet u svojim goricama.

Sadili bi još trsova, a uz potporu su kupili traktor za vinograd

Kada bi imali zemlje, sadili bi Medenjakovi još vinograda, ali po međimurskim bregima prodaju se male parcele na kojima su klijeti. Ti su stari vinogradi zasađeni na metar razmaka, Zdenka i Stanko sade na dva metra kako bi mehanizacijom mogli zaći u redove. Da kupe takav vinograd, pola bi trsova morali počupati i srušiti klijet. Većina je ovdašnjih gorica obrađena, no nađe se i zapuštenih.

– U neočišćenom ftičeki popevaju – govori Zdenka, koja sa suprugom redovito odlazi na savjetovanje za vinare, jer smatra da uvijek mogu nešto novo naučiti. Dobar im je vjetar u leđa bio kad su prije tri godine iz Programa ruralnoga razvoja dobili 78 tisuća kuna, za kupnju traktora za vinograd.

OPG ZDENKA MEDENJAK

Posadili su 30.000 trsova na šest hektara, a na još devet siju kukurz i ječam za prehranu junadi – u tovu imaju 28 grla. Godišnje proizvedu 40.000 litara vina. U njihovoj kušaonici servira se hladna plata autohtonih jela, na kojoj su meso iz tiblice, sir i vrhnje, kobasice, sir turoš, domaći kruh i peciva     

Komentara 3

AL
alf
10:07 22.05.2018.

Kruh i platu? Vecernji, pa gdje ste nasli ovu, dali i njoj dajete "platu". Toliko polupismenih novinara nema nigdje u svijetu.

DU
Deleted user
14:11 22.05.2018.

domaći kruh i platu….a kolika je ta "plata", i jel u kunama ili eurima…..ahahaaaa, da platu. stvarno se po neki put pitam kojim sam ja jezikom na Peljescu govorio do 91-ve.

DH
dalibor.hren
07:45 22.07.2018.

30.000 čokota i spominje samo radnu snagu za berbu...A, bogami i spomenute sorte grožđa su autohtone, da se "održi tradicija"!!! Na znanje i ravnanje novinaru: nije rajski, već rajnski rizling!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije