Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZNAP:

Usvajanje prijedloga direktive o autorskim pravima radi za novinare, a ne protiv nas

Foto: Getty Images
1/2
12.09.2018.
u 19:55

Direktiva bi trebala osigurati da autori budu pravedno plaćeni za svoj rad, zajedno s izdavačima

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) pozdravlja usvajanje prijedloga direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu od strane Europskog parlamenta.

– Način na koji bi direktiva o autorskim pravima na digitalnom tržištu regulirala pravo autora na naknadu od korištenja njihovih autorskih djela radi za novinare, a ne protiv nas. Svaki put kad je neki novinarski prilog, tekst ili fotografija podijeljen u virtualnim prostoru koji mi ne kontroliramo, mi i naši izdavači trebali bismo participirati u eksploatiranju našeg intelektualnog vlasništva.

Bitka za slobodu govora i dostupnost sadržaja ne vodi se na ovom bojnom polju, nego na posve drugim mjestima  – ističe Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a (na fotografiji).

Prijedlog direktive izazvao je žestoke prijepore između interesnih grupa, medijskih kuća, društvenih mreža i tehnoloških kompanija koje su dosad više puta zbog svog monopolističkog ponašanja na tržištu bile prisiljene platiti kaznu, a svoje pozicije sad argumentiraju pod krinkom slobodnog pristupa internetu.

Direktiva bi trebala osigurati da autori budu pravedno plaćeni za svoj rad, zajedno s izdavačima. Prijedlog direktive definira zakonsku odgovornost platformi, poput Googleova YouTubea, za korištenje sadržaja zaštićenog autorskim pravima, a uređuju se i autorskom pravu srodna tzv. „susjedna prava“ – svojevrsni porez na linkove – budući da bi izdavači i novinari trebali dobivati naknadu za autorska prava za dijeljenje njihovih priloga na internetu, čak i onda kad su posrijedi samo isječci iz sadržaja.

Jučer je usvojen tek prijedlog direktive, početna pozicija Europskog paramenta, na temelju koje se otvara pregovarački proces o nacrtu zakona o kojem će suodlučivati i Vijeće Europske unije. 

Trenutačni način na koji se prenose vijesti, pukim kopiranjem dijelova pa i čak cijelih novinarskih tekstova, bez citiranja autora i medija koji je objavio tekst, nije ništa drugo nego piratstvo koje podriva struku koja je ionako devastirana krizom i, na žalost, ovisna više o oglašivačima, nego o čitateljima.

Novinari mogu slobodno izvještavati samo ako su fer plaćeni za svoj rad, to nas osnažuje i pretpostavka je neovisnosti. Posebno pozdravljamo dio prijedloga koji definira da bi buduće naknade trebale biti pošteno podijeljene između autora i izdavača.

To nam potvrđuje smjer u kojem vodimo i naše društvo: upravo je DZNAP na hrvatskom tržištu uredio podjelu naknada pola-pola između izdavača i novinara. O tome smo, nakon dugogodišnjih pregovora, postigli dogovor s većinom izdavača, s najvažnijim akterima na medijskom tržištu – komentira predsjednica DZNAP-a. 

DZNAP smatra da je današnja odluka Europskog parlamenta korak dalje u izgradnji zaštitnih mehanizama u medijskom autorstvu. Pozivamo članove da i dalje osobno ustaju u situacijama kad je njihovo autorsko pravo povrijeđeno, a mi ćemo se pobrinuti za kolektivnu zaštitu.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije