Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbili Bandića

Ustavni sud: Akademske titule ne smiju na izborne liste

Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.04.2019.
u 21:19

Nezadovoljni Bandić požalio se Ustavnom sudu, a njegova je stranka u žalbi iznijela svoje mišljenje o pravilima kandidiranja. Ustavni sud ih je, međutim, odbio i dao za pravo DIP-u

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na listu svoje stranke za euroizbore potrudio se staviti niz uglednih imena iz različitih područja, od arhitekture do turizma, no nije mu bilo dovoljno da to naglasi pri predstavljanju liste. Akademske titule svojih kandidata ta je stranka pokušala staviti i na izbornu listu, ali to je spriječilo Državno izborno povjerenstvo navodeći da takva lista ne odgovara propisanoj formi po kojoj se kandidatima navodi isključivo ime i prezime.

Nezadovoljni Bandić, međutim, nije odustao nego se požalio Ustavnom sudu, a njegova je stranka u žalbi iznijela svoje mišljenje o pravilima kandidiranja. Uvjereni su, naime, da obrasci za kandidiranje na izborima služe kako bi se osiguralo da svi kandidati imaju jednaku mogućnost da se predstave, odnosno da se radi samo o grafičkom rješenju. Smatraju da DIP zato nije imao pravo onemogućiti akademsko tituliranje kandidata. Dapače, smatraju da je navođenje njihove akademske titule obveza.

“Po našem mišljenju, to nije samo pravo, nego i svojevrsna obveza kandidata da se istinito i potpuno predstave biračkom tijelu”, napisali su u žalbi.

Ustavni sud ih je, međutim, odbio i dao za pravo DIP-u da je provođenje izbora strogo formalni postupak, što se odnosi i na kandidacijske liste, te da glasački listići ne smiju sadržavati ništa osim rednih brojeva i naziva kandidacijskih lista po redoslijedu iz zbirne liste kandidata, a na svakoj kandidacijskoj listi i redne brojeve i imena i prezimena kandidata.

VIDEO Bandić na bageru započeo radove na gradnji sljemenske žičare:

Ključne riječi

Komentara 4

AK
ante kolorante
11:03 18.04.2019.

a osudeni kriminalac... netreba titule ?

ŽO
žoržet
23:34 17.04.2019.

hm, hm... znači li možda ta od ustavnog suda osujećena gradonačelnikova namjera da je već, kao pravi 'vidoviti milan', vidio uz svoje vlastito ime i doktorsku titulicu (makar i počasnu) na nekim drugim skorašnjim izborima??? jer, 'oće to tako progresivno 'napredovati' s likovima koji 'odlijepe' do te mjere da o sebi govore u trećem licu množine, a upravo to bandić, pored toga što sam sebe smatra 'ocem i majkom' mnogih starih i važnih zagrebačkih objekata i kultnih mjesta, već dulje upražnjava. i nikom ništa, još je gdje jest:)

AR
Arger
01:52 18.04.2019.

Znaci nesmijemo znati dali je na listi glupan ili doktor....samo ime nista mi neznaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije