Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Weekend Media Festival

Ivica Kostelić: Ako si na jedrenju neispavan, može doći i do halucinacija

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/8
24.09.2021.
u 11:21

- Uvjerljivo smo pobijedili na prvoj zajedničkoj regati i to mi je jedna od najdražih jedriličarskih uspomena - kazao je Kostelić.

Nakon godinu dana pauze u Rovinju je počeo Weekend Media Festival, kako ga popularno zovu najbolji vikend u godini. Raspored zanimljivih panela zato je ove godine prilično nabijen, a između ostalih, danas će govoriti slavni hrvatski medaljaši Ivica Kostelić i Ivan Kljaković Gašpić.

Gostuju na panelu 'Sport kao brend', koji će moderirati Bruno Kovačević, a ispred HTZ-a iskustva će iznijeti Dubravko Šimenc, proslavljeni vaterpolist.

Kostelića i Gašpića, koji godinama dijele zajedničku strast prema jedrenju, u studiju Večernjeg lista ugostila je naša urednica Dea Redžić.

 

Kako je počela vaša zajednička priča u jedrenju?

- Počela je na jednoj jadranskoj regati uoči regate 500 milja do Venecije. To je bila prekrasna priča jer smo uvjerljivo pobijedili na njoj i to mi je jedna od najdražih jedriličarskih uspomena - kazao je Kostelić, a na pitanje zašto je nakon skijanja odabrao jedrenje šaljivo je odgovorio:

- Zato jer me na jedrenju toliko ne bole koljena.

 - Ozljede i sudari su dio sporta, no kad je riječ o jedrenju češća su oštećenja opreme. No, ovaj sport je na drugi način zahtjevan - regata dugo traje, hrana je suha, nema spavanja... - objasnio je Kljaković Gašpić.

- Problem je sa spavanjem jer pokušavaš ne doći u duboku fazu sna. I ako si umoran i probudiš se neispavan užasno si zbunjen i tada se jedriličarima događaju halucinacije, u nekakvom si stanju između sna i jave. A naravno da bi funkcionirao moraš biti naspavan pa je važno sve dobro rasporediti - kaže Kostelić i dodaje da je na vrhunskom nivou jedrenje najskuplji sport na svijetu, investicije su veće čak nego u Formuli 1.

24.09.2021.., Rovinj - Live Vecernji TV na WMF. Gost Ivica Kostelic i Ivan Kljakovic. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

- Hrvatska tu ima veliku prednost s obzirom na geološku poziciju, morfologiju obale, vjetrove i prirodna bogatstva. Jedrenje se polako budi kao poslovno bitan sport za naš turizam. Jer kad se organiziraju natjecanja vlasnici, neki od najbogatijih ljudi na svijetu, te natjecatelji sve sami plaćaju. Isto tako nakon natjecanja svi ti poslovnjaci se druže i sklapaju poslove što nije uobičajeno za ostale sportove - ističe Kljaković Gašpić i dodaje:

- Jedrenje bi trebalo biti naš strateški sport. Vidjeli smo i u ovo doba korone da je nautika najotporniji vid turizma, čak i kad dođe do zabrana i nemogućnost kretanja. To je dakle brend za sebe koji su stvorili jedriličari. Poznajem sigurno stotinjak vlasnika čarter kompanija, voditelja marina, uspješnih kapetana i skipera... koje je zapravo stvorilo jedrenje. Zato je bitno da ono postane dio naše kulture, da se prepozna njegova snaga i bit.

Ivicu očekuje velika avantura, plovit će preko Atlantika, a nedavno je doživio i nesreću na regati kad se jedna jedrilica zabila u njegovu. Kazao je nakon toga da je malo bolje shvatio kao je njegovu ocu Gipsu bilo tijekom karijere.

- To je projekt koji traže dulje vrijeme, već nekoliko godina, pa sigurno ne mislim odustati od njega. A jedan od problema projekta je u tome što sve radim sam, ja sam i skiper i kuhar i tajnik... Prije je bilo nekako lakše jer smo uvije bili zajedno, otac, Janica i ja. Ta nezgoda ogolila je sve slabosti, našao sam se tamo sam i nisam se osjećao super - kaže Ivica i dodaje:

- Janica je inače dobro, doma je, a naravno da prati moje jedrenje. Baš sam joj nedavno rekao da se uključi u taj moj projekt. Jer ovdje je mnogo borbe za financije. I jedan istaknuti jedriličar je rekao da je lako odjedriti Vendée Globe, utrku oko svijeta, no teško je pronaći sponzore. Ne znam je li bi Janica mogla privući sponzore, ali svaka mi je pomoć dobrodošla.

Komentara 1

NB
niko bitan
12:01 24.09.2021.

Halucinacije su moguće svugdje kod velikih napora i neispavanosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije