Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI KRAK ISTRAGE U AFERI JANAF

USKOK sumnjiči Peteka da je Kovačeviću kao mito dao 13.272 eura te njemu i prijateljima kupio odjela za 18.289 eura

Zagreb: Dragan Kova?evi? svjedo?i pred Nacionalnim vije?em za pra?enje provedbe Strategije suzbijanja korupcije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.03.2023.
u 11:50

Osim protiv Kovačevića i Peteka, USKOK je optužnicu podigao i protiv Vlade Zorića, Damira Vrbanca, Vatroslava Sablića, Ivana Širića i Ede Seifrieda

Dragan Kovačević i Krešo Petek, koje je USKOK već optužio u aferi Janaf, opet su se našli u pravnim problemima. Jer je USKOK protiv njih dvojice pokrenuo novu istragu, u kojoj se sumnjiče za primanje i davanje mita. Kako je priopćio USKOK, sumnja se da su mito za koje se sada sumnjiče, primali odnosno davali od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. Kovačević je u to vrijeme bio predsjednik Uprave JANAF-a, dok je Petek bio na čelu tvrtke Elektro Petek. Njegova tvrtka bula je zainteresirana za poslove s JANAF-om, a USKOK Peteka sumnjiči da je Kovačevića tražio da mu pogoduje. Odnosno da mu osigura da će te poslove i dobiti. S druge strane, USKOK Kovačevića sumnjiči da je za uzvrat od Peteka tražio da mu za to da novac, ali i da plaća njegove privatne troškove.

Nakon takvog "dogovora" , Petek bi pokazao interese za neke investicije, a Kovačević je, sumnjiči ga USKOK, odobravao pokretanje nabave za izbor izvođača radova. Ako su pak ponude Petekove tvrtke ili tvrtke njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, Kovačević je, navodi USKOK, odlučivao o preraspodijeli novca  u okviru proračuna JANAF-a, kako bi navedeni poslovi, odnosno nabave bile dodijeljene Petekovoj tvrtki ili tvrtkama njegovih poslovnih partnera. USKOK navodi i da je Kovačević pri tome, iako ta njegova ovlast nije propisana Statutom niti pravilnicima JANAF-a, nakon provedenih postupaka nabave davao suglasnost o donošenju odluke kojom se Petekova tvrtka ili tvrtka njegovih poslovnih partnera odabire kao najpovoljniji ponuditelj. Nakon što bi bili zaključeni ugovori, Kovačević se sumnjiči da je osiguravao žurne isplate predujma  Petekovoj tvrtki, ali i da je osiguravao redovite žurne po računima koje je Petekovo  društvo ispostavljalo JANAF-u.

Petek je, sumnjiči ga USKOK, u zamjenu za opisana pogodovanja, Kovačeviću isplatio najmanje 13.272 eura u gotovini. Osim toga, sumnjiči ga se i da je na Kovačevićevo traženje podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta. Ta odjela osim Kovačeviću, Petek je sumnja USKOK, kupovao i članovima njegove obitelji, prijateljima i poznanicima.  

Dragan Kovačević od početka istrage tvrdi da ga USKOK lažno tereti, a optužnica koja je USKOK podigao protiv njega Peteka i ostalih još nije potvrđena jer je na optužnom vijeću u studenom lani, njegova obrana tražila da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora. Sud ih je odbio, a žalba obrana na tu odluku suda, koliko je poznato još uvijek nije riješena.

Osim protiv Kovačevića i Peteka, USKOK je optužnicu podigao i protiv Vlade Zorića, Damira Vrbanca, Vatroslava Sablića, Ivana Širića i Ede Seifrieda. Prema optužnici, USKOK tereti Kovačevića da je s Krešom Petekom dogovorio da će Petekovoj tvrtki Elektrocentar Petek davati poslove s JANAF-om u zamjenu za novčanu nagradu. U tom dijelu Kovačeviću su, tvrdi USKOK, pomagali Zorić, koji je bio direktor Sektora sigurnosti i zaštite u JANAF-u te Vrbanc, koji je bio direktor Sektora transporta nafte u JANAF-u. Oni su poduzimali sve što je bilo potrebno da Petek dobije poslove, a za uzvrat on im je, tvrdi USKOK, dao mito. Konkretnije, prema USKOK-u, Kovačević je od Peteka primio ukupno 6,2 milijuna kuna u gotovini, Zorić oko 550.000 kuna u gotovini, a Vrbanc ukupno oko 600.000 kuna u gotovini. Za taj novac, prema optužnici, investicije za koje je Petek bio zainteresiran završile bi u planu investicija JANAF-a, nakon čega bi on prije ostalih zainteresiranih dobio tehničku dokumentaciju i specifikacije. USKOK tvrdi da je Petek zahvaljujući svemu tome te uz pomoć Kovačevića, Vrbanca i Zorića dobio poslove s JANAF-om vrijedne 64,4 milijuna kuna.

Kovačević se tereti da je po sličnom modalitetu “poslovao” i s Ivanom Širićem, vlasnikom i direktorom tvrtke Cefis te Edom Seifriedom, direktorom i vlasnikom MGS grupe. Njihove tvrtke su, tvrdi USKOK, dobile milijunske poslove s Janafom, a njih dvojica zauzvrat su Kovačeviću platila stanove i automobile. Tužiteljstvo traži da se od Vrbanca i Zorića oduzme protupravno stečena imovinska korist, dok u odnosu na Kovačevića traži da se protupravno stečena imovinska korist uzme i njegovoj obitelji.

Afera Janaf ima i krak kojim se bavi EPPO, u kojem su osim Kreše Petaka optuženi i Dražen Barišić i Vinko Grgić. U tom djelu optuženo je ukupno 10 osoba, s tim da je do sada krivnju priznalo njih pet te se nagodilo s USKOK-om. Ni ta optužnica nije još potvrđena jer su i tamo obrane tražile izdvajanje nekih nezakonitih dokaza što im je sud odbio. Oni su se žalili Visokom kaznenom sudu (VKS), koji je tu žalbu nedavno odbio.

U vrijeme kada je afera izbila, Barišić i Grgić su bili saborski zastupnici, Baršić je bio HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice, a Grgić SDP-ov Nove Gradiške. U međuvremenu, Barišić više nije gradonačelnik, no aktivirao je svoj saborski mandat, a Grgić nije u SDP-u, ali je još uvijek gradonačelnik Nove Gradiške jer je na izbore izašao kao nezavisni i premoćno pobijedio. I to nakon što je bio uhićen i pritvoren. Optužnica je osim protiv njih dvojice  podignuta protiv još osam osoba, uključujući i  Krešu Peteka. Krivnju su do sada priznali Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Katrina Gašparac, Mirjana Prodan i Iva Grdić. Uglavnom su osuđeni na uvjetne kazne, rad za opće dobro i plaćanje sporednih novčanih kazni.

Preostalih petero optuženika - Petek, Grgić, Barišić te Ljubomir Perušić i Siniša Klobučar za sada se nisu odlučili na priznanje krivnje. EPPO ih tereti za, aktivnu i pasivnu korupciju i zlouporabu položaja između 2018. i 2021.  Riječ je o četiri slučaja koja su povezana s  građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura. Grgić se tereti da je od Kreše Peteka primio 15.000 eura mita kako bi njegove tvrtke  dobile poslove na izgradnji reciklažnog dvorišta i izgradnji solarne elektrane.  Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900.000 eura. Taj je projekt dodijeljen Petekovim tvrtkama, dok u drugom slučaju odluka da Petekove tvrtke dobiju posao izgradnje solarne elektrane nije realizirana jer su uhićeni.

Petek je optužen i u dijelu koji se odnosi na Barišića, a tu se radilo o projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te projektu obnove sustava javne rasvjete. Procijenjena vrijednost  prvog projekta bila je 14 milijuna eura, a drugog  sedam milijuna eura. No, uhićenja su i ovdje spriječila da se poslovi na koncu dodijele Petekovim tvrtkama.

VIDEO USKOK podigao optužnicu protiv 36 okrivljenika i tri trgovačka društva, među njima i Ana Karamarko

Komentara 3

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
12:20 23.03.2023.

Koliko je Dalija od svega imala koristi ??

CI
ciglana14
14:32 23.03.2023.

DORH opet farba svoje građane... kakvih 13.000 Eura mita? Pa to ekipa spiska u jednom provodu u Slavonskoj... Tu su se mažnjavali milijuni, i to Eura. Pa više su dobile firme samo da se ne pojave na natječaju

BE
Berri
12:20 23.03.2023.

Mislim da je Dragan Kovačević izabrao pogrešan put poznat kao aktivna obrana. Ivo Sanader je aktivnom obranom dobio 19 godina zatvora, a u tijeku je još jedan kazneni postupak. Izgleda da će i Dragan Kovačević ući u duge i iscrpljujuće postupke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije