Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA

USKOK će ispitati Sanadera i Kosor o malverzacijama sa strujom

sanader, polančec
Foto: Arhiva VL-a
1/3
Autor
Ivanka Toma
17.05.2010.
u 21:38

Bivši premijer ipak potpisao konačnu prodaju TLM-a. Osim bivšeg premijera i J. Kosor, ispitat će se i ključni ministri u Sanaderovoj vladi – Šuker, Kalmeta i Čobanković.

U sklopu istrage u vezi s malverzacijama strujom na relaciji HEP – šibenski TLM – Aluminij iz Mostara ipak će se, kako sada stvari stoje, ispitati predsjednica Vlade Jadranka Kosor te ključni ministri u Vladi koji su bili u Upravnom odboru HEP-a Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković, ali i bivši premijer Ivo Sanader.

Proizlazi to iz informacija koje smo dobili od osoba koje su involvirane u cijeli slučaj, ali i iz dokumenata koji su u posljednje vrijeme dospjeli u javnost.

>>Sanader nije čuo Polančeca otkad je u pritvoru


Osim štete od oko 600 milijuna kuna koja je državi nastala jer je HEP kupovao skupu struju i po povlaštenoj, višestruko nižoj cijeni je prodavao TLM-u, a ovaj čak devedeset posto te struje još jeftinije prebacivao Aluminiju, u žarištu istrage je i sama privatizacija TLM-a. Sporan je i sumnjiv redoslijed događaja. Naime, u travnju 2007. sklopljen je ugovor između HEP-a i TLM-a o isporuci velike količine struje po povlaštenoj cijeni, a istoga dana poslije održana je i sjednica Vlade na kojoj se raspravljalo te je donesena odluka o prihvaćanju ponude za kupnju dionica TLM-a.

Prema tvrdnji USKOK-a, za takav slijed, pripremanje prodaje šibenske tvrtke konzorciju Adrial, a posebice za otpis duga i saniranje štete koja je HEP-u prouzročena ovakvim poslom, odgovoran je tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji je obmanuo članove Vlade navodeći da su HEP-u gubici nastali zato što se nije dopustilo povišenje cijene struje kućanstvima.

>>Leo Andreis za Adrial pripremao kupnju šibenskog TLM-a

Sumnjiv slijed događanja
Kada se u javnosti pojavio dokument od 19. travnja 2007. o prihvaćanju ponude konzorcija Adrial za privatizaciju TLM-a koju je potpisala tadašnja zamjenica premijera Jadranka Kosor, to je shvaćeno kao dodatni argument za tezu Polačnecove obrane prema kojoj ne može on sam odgovarati za štetni posao sa strujom, nego iza toga stoji Vlada i vrh HDZ-a.

Zanimljiv je, međutim, daljnji slijed događaja, odnosno konačno donošenje odluke koju je uime Vlade ipak potpisao bivši premijer Sanader, i to 7. prosinca 2007. Riječ je o odluci o davanju suglasnosti na prijedlog konačnog teksta ugovora o prodaji i prijenosu dionica TLM-a i prijedlog konačnog teksta ugovora o razvrgnuću suvlasništva između Hrvatskog fonda za privatizaciju i društva TLM.

Ta je odluka bila zadnji akt oko preuzimanja šibenske tvornice lakih metala i jedan od važnijih razloga zbog kojih će istražitelji ipak pozvati na saslušanje bivšeg premijera Sanadera, ali i po svemu sudeći, njegovu nasljednicu J. Kosor. Ipak, u istrazi se smatra da bi ključne informacije u rasvjetljivanju poslovanja sa strujom koje je bilo na štetu države ipak mogao dati Ivan Mravak, bivši čelni čovjek HEP-a koji je osumnjičen zajedno s Polančecom.

Prema izjavama više osoba iz HEP-a, koje su do sada saslušane u sklopu istrage, Mravka se u samome HEP-u upozoravalo na to da sklapa štetne poslove vezane za kupnju struje, ali i njenu isporuku TLM-u po povlaštenoj cijeni. Mravak je, navodno, odgovarao na sva ta upozorenja da je svjestan toga, ali se i žalio da se na njega vrši politički pritisak. Navodno bi, razgovarajući sa svojim suradnicima, došao konačne odluke da će se usprotiviti političkim odlukama i pritiscima, ali bi ta odlučnost posustala već u Mesničkoj ulici, na putu prema Vladi.

Zapovjedna vertikala
U redovima istražitelja neformalno se može čuti da je cijela priča sa strujom i poslom, od kojega je na kraju korist imao Aluminij iz Mostara te kupci TLM-a, zasnovana na vertikali koja je išla od Mravka, preko Polančeca pa izravno do bivšeg premijera Ive Sanadera. Ističu i da upravo tu vertikalu pokriva i odvjetnik Anto Nobilo, aktualni branitelj D. Polančeca.

Nobilo je, kažu, bio odvjetnik Sanaderu, onda je bio angažiran kao branitelj Ivana Mravka i preko njega ušao u niz detalja u vezi s poslovanjem HEP-a, a sada i u vezi s tim branio Polančeca. Naime, kada je USKOK zbog preprodaje struje otvorio istragu i protiv Polančeca, odvjetnik Nobilo morao je odustati od obrane Mravka jer su mu se oba klijenta našla u istome postupku. Tada je Mravkovu obranu preuzeo poznati zagrebački odvjetnik Ante Madunić.

Odvjetnik Nobilo pak ističe da je zadovoljan smjerom u kojemu se sve počinje raspletati jer se pokazalo da je u poslovima u vezi s privatizacijom TLM-a ipak sudjelovao vrh HDZ-a i aktualna premijerka Kosor te da su posrijedi političke odluke, kako je od početka tvrdio.

Komentara 67

VI
vidimškoj
22:35 17.05.2010.

a zašte ne i naš lipi Kerum pa vidite da može bit svaka šuša a rezultat je i tako isti. JEDNA VELIKA NULA.

OB
-obrisani-
22:51 17.05.2010.

Kud Ivo, tud i Jaca......

Avatar @veNLO
@veNLO
11:21 18.05.2010.

Što ima bilo tko od nas ako se nekoga strpa u zatvor??? Što ima država od toga da nekoga strpa u zatvor?(Uza sve ono prateće, dokazi, sudski proces, osuda) Nekakvu zadovoljštinu i ono u što ćemo upirati prstom pokazujući djecii što ne smiju raditi kad odrastu(iako je nepristojno upirati prstom)?? Tko u svemu ovomu ne vidi igrokaz za od-razmišljanja-cijepljenu-\"javnost\" je naivan. Polančec u zatvoru - 10% Podravke u srpske ruke. Protega (HPB) u zatvoru - 25% HPB u lopovske EBRD ruke. Mravak u zatvoru - posljedicu nam tek treba otkriti. Pretpostavljam da je uvod u dalji IZDAJU zemlje i predavanje HEP-a u ruke kolonijalistima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije