Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažna cjepiva kruže internetom

Upozorenje Interpola: Primijetili smo prljave igre vezane za cjepivo, budite oprezni

Distribucija cjepiva
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
27.12.2020.
u 07:01

Države moraju biti spremne da će im kriminalne skupine pokušati ukrasti doze cjepiva, a Europol je identificirao potencijalna žarišta, upozorili su

Šefica Europola Catherine De Bolle upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih cjepiva protiv koronavirusa

De Bolle je upozorila da bi kriminalci mogli pokušati iskoristiti veliku potražnju za cjepivom u svijetu, pišu novine njemačke medijske grupe Funke u nedjelju.  Dodala je da su dužnosnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih cjepiva na društvenim mrežama. Šefica europske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi cijepljenje lažnim cjepivom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. 

Video: Plan cijepljenja

Također je navela da države moraju biti spremne da će im kriminalne skupine pokušati ukrasti doze cjepiva, a Europol je identificirao potencijalna žarišta. Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijski odjeli diljem Europske unije zajednički djeluju na zaštiti prijevoza cjepiva. 

Interpol je početkom prosinca također objavio upozorenje o prijetnji organiziranih kriminalnih skupina usred kampanja cijepljenja protiv covida-19, uključujući lažna cjepiva i krađu zaliha. 

"Kriminalne mreže vrebat će ljude i putem lažnih internetskih stranica, a lažni lijekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život", upozorio je šef Interpola Juergen Stock. 

Ključne riječi

Komentara 10

SI
sisavac
09:12 27.12.2020.

Pa mogli ste ih imenovati, pfizer, moderna...

DU
Deleted user
08:49 27.12.2020.

A sta ste ocekivali, i mafija zali svoj dio kolača.siguran izvor prihoda.

GE
geler203
07:40 27.12.2020.

Ja to napisao neki dan pa mi obrisali komentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije