Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski zakon

Unučad će se morati brinuti za baku i djeda ako su ih uzdržavali

milanka opačić
Marko Prpić/PIXSELL
09.05.2013.
u 07:35

Radna skupina
 nije se raspala, to su glasine, tvrdi voditeljica prof. Branka Rešetar

Kako bi se spriječile nepromišljene i brze rastave brakova u kojima su djeca maloljetna, potrebno je na šest mjeseci onemogućiti rastavu bračnim partnerima koji se nisu sporazumjeli o njezinim pravnim posljedicama za djecu. U tom razdoblju partneri bi trebali potražiti pomoć obiteljskog medijatora, koji će im pomoći da postignu sporazum o planu roditeljske skrbi, kao i pomoć bračnog terapeuta radi prevladavanja bračne i partnerske krize. Savjetovanje i medijacija bit će obvezni, predviđaju teze za nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona, koje je Ministarstvo socijalne politike i mladih jučer objavilo na web stranici i o kojima će se voditi javna rasprava do 8. lipnja.

Radna skupina radi

S Obiteljskim se zakonom već kasni, a jednomjesečna javna rasprava o tezama koje prethode zakonskom nacrtu ukazuje na dodatno kupovanje vremena. Poklopilo se to s pisanjem Novog lista o nagađanjima koja se već neko vrijeme mogu čuti u kuloarima – da Jasna Kelava, pomoćnica ministrice Milanke Opačić, napušta Ministarstvo, a radna skupina za izradu Obiteljskog zakona raspala se. Kelava se nije javljala, a drugu tvrdnju opovrgava prof. Branka Rešetar, voditeljica radne skupine za izradu Obiteljskog zakona.

– To su glasine, radna skupina nije raspuštena. Cijelu zimu radimo na cjelovitoj reformi zakona, koji će biti usklađen s preporukama Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava – kaže prof. Rešetar.

Tako se, među ostalim, osim izravnih susreta predviđa uvrštenje u zakon i drugih načina kontakata roditelja i djece koji ne žive zajedno. Koristio bi se termin "održavanje osobnih odnosa", što podrazumijeva komunikaciju mobitelom, skypeom, dopisivanjem, slanjem darova i slično.

Brak i biološki otac

Potrebno je, nadalje, napustiti institute priznanja majčinstva sudskom odlukom, a u slučaju da žena rodi izvan bolnice i dijete ne bude prijavljeno matičaru u roku od 30 dana, upisali bi ga u maticu rođenih temeljem rješenja nadležnog ureda kojem bi majka predočila medicinsku dokumentaciju. Prestalo bi se s praksom da se dijete rođeno u braku, premda od drugog biološkog oca, vodi kao dijete formalnog bračnog partnera, nego bi se očinstvo u takvim slučajevima utvrdilo priznanjem uz pristanak majke i njezina muža.

Kad je o uzdržavanju riječ, predviđa se uvođenje recipročne obveze uzdržavanja u odnosu na baku i djeda. Naime, baka i djed sada su pod određenim pretpostavkama dužni uzdržavati unuče, ne čini li to roditelj, no punoljetna unučad nema takvu obvezu prema baki i djedu. Po načelu solidarnosti, radna skupina zagovara uvođenje jednake obveze punoljetnoj unučadi koju su uzdržavali baka i djed.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije