Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neslavni rekordi

Uništavanje šume u Amazoni dostiglo najviši stupanj: Za 100 posto veće nego lani

Požari u Amazoniji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.12.2019.
u 07:21

Proces uništavanja šuma obično se uspori u studenome i prosincu tijekom kišne sezone u Amazoni. Brojka za prošli studeni koja govori o uništavanju šume neuobičajeno je visoka.

Uništavanje šume u brazilskoj Amazoni dostiglo je najviši stupanj za mjesec studeni otkako su se 2015. počeli bilježiti neslavni rekordi, pokazuju najnoviji podaci, objavljeni u petak, s kojima raspolaže brazilska vlada.

U studenome su uništena 563 četvorna kilometra najveće svjetske tropske prašume, što je za 103 posto više nego li je zabilježeno u istom mjesecu lani, pokazalo je ispitivanje Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja INPE.

Time je ukupno uništavanje šume u razdoblju od siječnja do studenoga dostiglo 8.934 četvorna kilometra, što je 83 posto više nego u istom razdoblju 2018. i predstavlja područje veličine Portorika.

Podaci koje je prikupio institut INPE prikupljeni su kroz bazu podataka DETER, sustav koji objavljuje alarme zbog požara i drugih načina ugrožavanja tropskih šuma.

Proces uništavanja šuma obično se uspori u studenome i prosincu tijekom kišne sezone u Amazoni. Brojka za prošli studeni koja govori o uništavanju šume neuobičajeno je visoka

Istraživači i aktivisti za očuvanje okoliša krive desno orijentiranog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je ohrabrio rančere i drvosječe pozivajući na razvoj u Amazoni te za slabljenje agencije za okoliš Ibama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije