Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovo sam ja, Marin

Unatoč paralizi pjesme su za njega veza između mašte i stvarnosti

Talent 14-godišnjeg Marina Kosa prepoznao je Zijah Sokolović nikola čutuk/pixsell
Nikola Čutuk/PIXSELL
27.05.2011.
u 16:56

Da bih pronašao inspiraciju, dovoljan mi je tek jedan pogled kroz prozor, kaže 14-godišnji Marin

“Ovo sam ja, Marin” naziv je objavljene zbirke poezije 14-godišnjaka koji boluje od cerebralne paralize i trombocitopenije. Djelomično pokretan i ovisan o tuđoj ruci, Marin Kos iz Capraga, doduše, osjeća fizičku prepreku, ali za njegov um granice kao da ne postoje.

Nastupio i na Lidranu

Učenik 7. razreda OŠ "Braća Bobetko" je odlikaš, a recitirajući je dva puta predstavljao Sisak na državnom Lidranu. Prvu, i to Plavu pjesmu, napisao je već na početku školovanja.

– Da bih pronašao inspiraciju, dovoljan mi je tek jedan pogled kroz prozor na prirodu i ljudska lica – kaže talentirani dječak koji stihove tipka na računalu, budući da mu se ruka brzo umori. Marinov dar otkrio je Zijah Sokolović družeći se s njim za vrijeme projekta Thearto, u sklopu kojeg glumci dolaze u dom djeteta s poteškoćama u razvoju te predstavu igraju samo za njega.

Prijateljska suradnja

Prijateljska suradnja ubrzo je iznjedrila ukoričenu zbirku sa 24 kratke pjesme, popraćene Marinovim portretima i nosačem zvuka. Naime, svaki njegov uradak pročitao je po jedan hrvatski umjetnik, među kojima su Goran Grgić, Vili Matula, Vedran Mlikota, Jasna Bilušić...

– Ova zbirka nije samo knjiga, nego predstavlja četiri godine moga života. Nadam se da ćete kroz nju zavoljeti poeziju, jer se ona u mojoj dobi ne cijeni dovoljno kao poveznica između realnosti i mašte, onoga što želimo, a možda ne možemo ostvariti – poručio je Marin na promociji svojim vršnjacima, koji su ispunili gradsku knjižnicu.

– Otvorili smo jedna vrata prema vama da bismo vidjeli kako i jedni i drugi živimo. Ovo je razgovor mašte, iluzije i stvarnosti – kazao je glumac Z. Sokolović o pametnim, optimističnim, ali i interaktivnim stihovima. Najveća podrška u Marinovu životu majka je Vesna, ponosna na uspješnog sina. Svakodnevica mu se sastoji od nastave uz asistenticu, nakon čega se vraća kući, obavlja fizioterapiju, odmara se, uči i odlazi u šetnju.

– Marin je čitati naučio sam i od malih je nogu obožavao knjige – kaže samohrana majka Vesna, koja prati sina na njegovu putu životne radosti i ljubavi prema pisanju.

Komentara 1

SV
sveznalica100
08:53 29.05.2011.

Ovo je vijest kakvih trebamo više, a ne samo sporadično. . Pohvale i čestitke Marinu, a velika pohvala ljudima koji su ovo omogućili, imali volje da pomognu i prepoznaju, da ne bježe i ne bave se samo sobom, kako to ipak , na žalost, radi većina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije