Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG PANDEMIJE

UN-ov dužnosnik pozvao na ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji

Interkorejski summit u Pyongyangu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
15.10.2020.
u 09:54

Sjeverna Koreja, koja zapravo nije ni izvijestila o potvrđenim infekcijama koronavirusa, podvrgnuta je sankcijama UN-a od 2006. godine zbog nuklearnih i balističkih raketnih programa, uz postrožavanje mjera zadnjih godina.

Službenik UN-a za ljudska prava pozvao je međnarodnu zajednicu da hitno razmotri ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji zbog kojih bi se mogli i dodatno pogoršati problemi zbog koronavirusa, javlja Reuters

Sjeverna Koreja, koja zapravo nije ni izvijestila o potvrđenim infekcijama, podvrgnuta je sankcijama UN-a od 2006. godine zbog nuklearnih i balističkih raketnih programa, uz postrožavanje mjera zadnjih godina. 

Ove je godine uvedena stroga granična kontrola među ostalim mjerama protiv širenja virusa, upravo u trenutku odmicanja od sankcija, kao i od " ekonomskih problema i neobično loših vremenskih uvjeta" napisao je Tomas Ojea Quintana. 

"Iako je ograničenjima Sjeverne Koreje cilj zaštiti prava njegovih ljudi na život i zdravlje, ozbiljne blokade imale su razarajući učinak na trgovinu", dodao je Quintana, izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Sjevernoj Koreji. 

!Slabljenje trgovine prijeti opskrbi hranom i pristupu humanitarnoj pomoći!, rekao je u Quintana u izvješću koje bi sljedeći tjedan trebalo podnijeti Generalnoj skupštini UN-a.

"U nepredvidivoj situaciji pandemije COVID-19, vjerujem da je međunarodna odgovornost za preispitivanje sankcija hitnija nego ikad" zaključio je.

Veća provedba sankcija počela je "ozbiljno utjecati na cjeloukupno gospodarstvo zemlje s nepovoljnim posljedicama na ekonomska i socijalna prava ljudi", dodao je. 

!Tešku situaciju s ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji pogoršati će pandemija, pojačani nadzor i kontrola stanovništva te  smanjeni kontakt s ostatkom svijeta", rekao je Quintana.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
11:30 15.10.2020.

dal imaju kakve sankcije za države koje napadaju druge države? npr. neka zemlja napadne drugu, bez objave rata. dal tu un ima kakvu kaznu, mogućnost ili nema? ako nema alat kažnjavati onda un treba i formalno raspustiti. preko zooma mogu 'državnici' održavati zajedničke mitinge, parade, pričati. zamislite kolko bi se manje javnog novca trošilo na te nebitne predstave, i kolko bi se moglo bolje pomoći potrebitima. dal mi znamo kolko rh godišnje plaća članarinu za jedno u biti nepotrebno međunarodno tijelo, zastarjelo u svemu, nemoćno zaštititi slabijeg od jačeg, nemoćno da išta napravi osim što 'osuđuje i poziva'? ne. taj podatak skrivaju, mada nije neki veliki, više košta stan i naš predstavnik tamo nego članarina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije