Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki gubitak

Umro je Petar Selem, istaknuti intelektualac i bivši saborski zastupnik

Petar Selem
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
15.06.2015.
u 23:48

Petar Selem bio je i član HDZ-a, ali i veliki prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera

Preminuo je Petar Selem, hrvatski povjesničar, književnik, egiptolog, kazališni redatelj, kazališni kritičar, esejist, teatrolog i likovni kritičar, ukratko jedan od najstaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Selem je rođen 23. svibnja 1936. u Splitu. Završio je klasičnu gimnaziju, studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Književnom fakultetu u Strasbourgu i na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Doktorirao je iz povijesnih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (VSS, prof. povijesnih znanosti, redovni sveučilišni profesor u trajnom zvanju).

Bio je i član HDZ-a te bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera, ali i zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora od 2003. do 2008. godine.

Režirao je sedamdesetak dramskih i opernih predstava u svim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka,Split, Osijek, Dubrovnik), na najvažnijim hrvatskim festivalima - Zagrebački biennale suvremene glazbe, Dubrovački ljetni festival, Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, te u brojnim kazalištima u svijetu: Boljšoj teatar u Moskvi, Veliki teatar opere i baleta u Sankt Peterburgu, Norveška opera u Oslu, Državna opera u Pragu, Festspielhaus u Salzburgu, Festival Puccini u Torre del Lago, La Mama Theatre u New Yorku...

Od 1968. do 1971. bio je član povijesnog Upravnog odbora Matice hrvatske, urednik časopisa "Kritika" (1969-1971) i član prvog uredništva Hrvatskog tjednika (1971). Nakon obnove časopisa "Kolo" Matice hrvatske postao je njegov urednik (od 1992. do 1994.).

Godine 1991. obnašao je dužnost umjetničkog direktora Dubrovačkog ljetnog festivala, a od 1992. do godine 2000. umjetničkog direktora Hrvatske radiotelevizije.

Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima (Nagrada Grada Zagreba, Nagrada hrvatskog glumišta (tri puta), nagrada "Petar Brečić", Nagrada Biennala opere u Ljubljani) i td. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Bio je i član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika te član radnik Matice hrvatske.

Iza sebe je ostavio suprugu te dvoje djece.

>>Od ljubavi prema vaterpolu bila je jača ona prema teatru

>>Raskošna knjiga o redatelju zapravo je knjiga o teatru

Foto: Alcatel

Komentara 30

JS
John_Smith
00:25 16.06.2015.

Počivao u miru Božjem

Avatar Stelarij
Stelarij
00:00 16.06.2015.

šteta, bio je vrhunski povjesničar umjetnosti i intelektualac, ponos Splita i Dalmacije

VA
vanelic
00:47 16.06.2015.

Bio mi je profesor na fakultetu. Uvijek zanimljiva predavanja. RIP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije