Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši šef HEP-a

Umro Ivan Mravak, suoptuženik Roberta Ježića i Ive Sanadera

Ivan Mravak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
18.07.2017.
u 11:12

Zbog duge i teške bolesti svi su postupci protiv Mravka bili u prekidu. Suđenje za fiktivno zapošljavanje Rade Buljubašića skoro je završeno

Ivan Mravak (64), dugogodišnji šef HEP-a i višestruki optuženik te osuđenik u brojnim postupcima koji su se vodili zbog izvlačenja novca iz HEP-a, umro je 14. srpnja nakon duge i teške bolesti.

Njegovo zdravstveno stanje bilo je izuzetno teško zadnjih godina pa su zbog toga u prekidu bili gotovo svi postupci koji se vode protiv njega. Jedan od takvih postupka je afera HEP – DIOKI, gdje su mu suoptuženici bili Ivo Sanader i Robert Ježić. Riječ je o predmetu u kojem je optužnica potvrđena u svibnju 2013., no spis se nije maknuo dalje od toga, upravo zbog zdravstvenih problema što Mravka, što Ježića, što Sanadera. Zadnje ročište održano je prije koji mjesec, a nadležnoj sutkinji preostalo je samo da konstatira da joj se optuženici zbog problema sa zdravljem ne mogu pojaviti u sudnici.

Ivan Mravak
1/10

 

Sanader se tada oporavljao nakon operacije, Ježić se liječio u Švicarskoj, a Mravku je zdravlje bilo toliko narušeno da nije mogao ni doći na sud. Prema toj optužnici, Mravak se teretio da je 2008. i 2009. na Sanaderov poticaj pogodovao Ježićevoj Dioki grupi kako bi joj HEP dao jeftiniju struju, a šteta je bila 3,8 milijuna kuna. S obzirom na novonastalu situaciju, postupak će protiv Mravka biti obustavljen, a što će se dalje događati s Ježićem i Sanaderom, tek se treba vidjeti s obzirom na to da je Mravak bio glavni svjedok tužiteljstva koji je teretio Sanadera. Obustavljen će, u odnosu na Mravka, biti i postupak u kojem se Mravak teretio za fiktivno zapošljavanje Rade Buljubašića u HEP-u, čime je država oštećena za oko 600.000 kuna. Tu je suđenje došlo pred kraj, a onda je sve zakomplicirala Mravkova bolest i dodatno telekomunikacijsko vještačenje. Mravak je bio optužen i u aferi HEP-TLM, u kojoj je šteta bilo oko 600 milijuna kuna, no ta optužnica nije potvrđena.

Bio je osuđen na 18 mjeseci zatvora, temeljem nagodbe s USKOK-om i kaznu je odslužio zbog optužbi da je iz HEP-a pokušao izvući dva milijuna eura te da je dobio i HDZ-u prenio 600.000 kuna. Prije no što je postao šef HEP-a umočen u brojne afere, Mravak je za vrijeme Domovinskog rata bio u Vukovaru, gdje se brinuo da opkoljeni grad ima struju, a nakon pada Vukovara bio je zarobljen te je mjesec dana proveo u logoru Stajićevo. 

Komentara 40

HL
hlibit
11:45 18.07.2017.

...di su pare Jezicu?

KE
kerbi
13:28 18.07.2017.

I smrt je brža od našeg pravosuđa. Dokazano mnogo puta.

Avatar comparator
comparator
11:59 18.07.2017.

Bio bih nečovjek kad ne bih osjećao sućut ali šteta koju nanosi komunističko plemstvo nastalo na prelasku iz komunizma u feudalizam i u ovom izvanvremenskom razdoblju nerealnog društvenog uređenja veća je i nepopravljiva ,a izražava se u gubicima stanovništva poticanogg od te elite na odlazak . Robert Ježić i novac s njegovog računa navodno prebačen kao mito nikad nije sjeo u državni proračun . Pa lijepo molim ovo naše pravosuđe ako nije korumpirano i ako je samostalno od izvršne vlasti neka poduzme korake kako bi taj novac došao onima potrebitima za lijekove koji su neophodni ,a zdravstvo nije u stanju financirati ih. Lijepo molim predsjednika države u sjeni Ivicu Todorića neka dodjeli novce za tu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije