Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Umjesto izvoza i proizvodnje imamo zgrade strave i užasa"

Ako se svi revoltirani organiziraju zajedničkim snagama možemo postići nešto, poručio je profesor etike dr. sc. Hrvoje Jurić
31. ožujka 2012. u 11:58 60 komentara 4 prikaza
prosvjed protiv kapitalizma (1)
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

- Zauzmi, obrani, proizvodi! - uzvikivalo je danas više stotina prosvjednika u centru Zagreba za vrijeme obilježavanja Europskog dana akcije protiv kapitalizma. Na prosvjedu, koji je počeo u 13 sati na Zrinjevcu, prosvjednicima se obratio dr. sc. Hrvoje Jurić, profesor etike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

- Kapitalizam je problem na koji danas ukazuju i mediji i političari. Ako se svi revoltirani organiziraju zajedničkim snagama možemo postići nešto, a ovo okupljanje je prvi korak u borbi protiv nasilja kapitalizma, za čovjeka, pravdu, jednakost, humanost i bolju budućnost - rekao je Jurić.

Prosvjednicima, među kojima su bili i radnici Petrokemije, Diokija, Kamenskog, obratila se i Danica Radošević, bivša radnica Kamenskog.

- Jeste li čuli poziv ovih mladih ljudi koji se bore za naše sutra? - upitala je prisutne koji su joj uzvratili glasnim skandiranjem. - Umjesto izvoza i proizvodnje, u Hrvatskoj imamo zgrade strave i užasa poput Nade Dimić. Dobro sam kapitalizam osjetila zajedno s ostalim radnicima. Nama je dosta njihovih govora o projektima i registru, koji nisu ništa drugo osim Zavoda za zapošljavanje - rekla je Radošević.

Povorka se prošetala užim centrom grada kako bi "razdrmala građane tijekom subotnje kave". A reakcije su bile raznolike. Od potsmjehivanja i začuđenih pogleda, neki su se i pridružili u povicima. - Što im to vrijedi kad ih ima tako malo - komentirao je jedan stariji gospodin.

Prosvjednici su se najprije zaputili Teslinom ulicom na Cvjetni trg gdje su neko vrijeme ispred trgovačkog centra izvikivali parolu "Tajkuni izađite!". Nakon toga su se zaputili Preradovićevom ulicom i do Trga burze te Trga žrtvava fašizma.

Povorka se na kraju opet vratila na Zrinjevac, gdje su najavili i akcije ubuduće, a današnja se završila bez incidenata.

"Nećemo plaćati vašu krizu!" slogan je Europskog dana akcije protiv kapitalizma koji će se danas obilježiti prosvjedom u čitavoj Europi. M31 kolektiv Zagreb prozvao je banke i korporacije kako krizu koriste kao izgovor da bi se "zatirala radnička prava, povećavala eksploatacija radnika i ugrožavala egzistencija seljaka, umirovljenika, nezaposlenih, mladih i drugih". Također tvrde kako uzrok krize nije u lijenim radnicima ili sitnoj korupciji nego u samom sistemu. - Ne radi se samo o 'krizi kapitalizma', nego je sam kapitalizam kriza. Ne radi se samo o 'problemima kapitalizma', nego je sam kapitalizam problem - poručuju iz zagrebačkog M31 kolektiva.

Elipso

 • Ugo Kajvez:

  Čemu tolika čuđenja?, ... pa to je poznato da današnji kapitalizam nema više veze sa zdravim tržišnjim gospodarstvom ..... . Ovo što danas imamo na zapadu se zove \"korporativni fašizam\" .... term koji je iskovan na zapadu, ............. a naši ... prikaži još! mamlazi na markovom trgu to podržavaju .........

 • j.vojvoda:

  Problem nije u kapitalizmu, vac u obliku kapitalizma. Tako na primjer sadasnji oblik ili tkz. liberalan kapitalizam ne moze opstati. To je pokvareni sistem koji omogucava strahovito bogacinje pojedinaca kiji u vecini slucajeva uopce nisu zasluzni za to. To mora ... prikaži još! prestati. Nazalost, nece to biti lako prekinuti s tom vrstom kapitalizma.

 • Avatar wratnik
  wratnik:

  Procitaj govor od Klaus Schvab Davis .!