Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV SLUČAJ

Umirovljeniku prijeti zatvor zbog neplaćanja alimentacije: Dužan je više od 410 000 kuna

Županijski sud u Zagrebu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
12.05.2021.
u 19:34

Sud je naveo dva razloza za to. Prvi je postojanje pravomoćne presude iz 1994. godine u kojem je određen mjesečni iznos alimentacije, a drugi je taj što Z. nikad nije pokrenuo postupak za za osporavanje očinstva.

Netraženje očinstva zasigurno je prisjelo 67-godišnjem umirovljeniku Z. koji je za uzdržavanje sina ostao dužan više od 410.000 kuna. Nevjerojatna priča dolazi s Općinskog suda u Zagrebu koji je donio nepravomoćnu odluku protiv njega. 

Cijela priča započinje 1993. godine kad su Z. i M. prekinuli buran dvogodišnji brak, nakon čega je M. rodila sina koji danas ima 28. godina, piše Danica. 

Z. je tada pokušavao ispostaviti kontakt sa svojom bivšom suprugom, čak je došao i u rodilište. Međutim, ona mu je tada te i kasnije govorila da dijete nije njegovo. On je to prihvatio, međutim isto tako je pristao na na pravomoćnu sudsku presudu 1994. kojom je naloženo da mora plaćati alimentaciju za dijete.

Općinski sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi proglasio ga je ovih dana krivim i osudio na pet mjeseci uvjetnog zatvora jer za uzdržavanje djeteta nije platio čak 410.000 kuna. Presudom je potvrđeno kako mu je bivša doista govorila da dijete nije njegovo, ali to ga ne amnestira odgovornosti. 

Sud je naveo dva razloza za to. Prvi je postojanje pravomoćne presude iz 1994. godine u kojem je određen mjesečni iznos alimentacije, a drugi je taj što Z. nikad nije pokrenuo postupak za za osporavanje očinstva.

On se na sudu pravda kako je njegova bivša supruga M. kazala da će ona to riješiti, pa on više nije vodio brigu o tome te smatra kako je tužbu podnijela samo da bi došla do novca. Međutim, on taj novac nema jer prima mirovinu od 4200 kuna i ima samo kuću koju je naslijedio od oca. 

Sin (28) na sudu se odrekao prava na tražbinu i ustvrdio da ne želi ništa, pa je sud uputio njegovu majku M. u građansku parnicu ako smatra da je zbog toga oštećena. Ako ona dobije privatnu parnicu, umirovljenik Z. mogao bi joj s kamatama platiti više od pola milijuna kuna odštete.

VIDEO: Jandroković o Milanoviću: Klatara po Hrvatskoj cijeli dan i lupeta čitav niz besmislenih uvreda

 

Komentara 5

VI
vidum
08:56 13.05.2021.

Nije imao novaca za pokretanje postupka za utvrđivanje očinstva.

AV
Avimm
20:17 12.05.2021.

Nebi joj niti ja placao,nema sto traziti ako se djete odreklo trazbine,u zatvoru mu je dobro,ne radi nista,mirovina sjeda,i nista ne placa

MA
marijaqwer
07:12 13.05.2021.

Šansa za pravomoćno riješenje ovog slučaja prije smrti svih ( majke, oca, pa i sina ) nije veća od 10% .Ako pravosuđe uspije privesti slučaj kraju biti će to potvrda glavnog gesla pravosuđa - " pravda je spooora, ali dostižna "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije