Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEŠNO POSLOVANJE

Ukupan prošlogodišnji prihod Adris Grupe dosegnuo je 6,5 milijardi kuna

Adris grupa
Foto: Adris
1/3
24.02.2023.
u 10:59

Neto dobit grupe je u prošloj godini porasla za 37 posto u odnosu na 2021. te je iznosila 550 milijuna kuna. Turistički dio grupe je nakon amortizacije, kamata i poreza ostvario dobit od 303 milijuna, Croatia osiguranje 378 milijuna, a Cromaris 18 milijuna kuna

Adris grupa ostvarila je u prošloj godini 550 milijuna kuna neto dobiti, što je za 37 posto više nego u godini ranije, te 9 posto više od neto dobiti ostvarene u 2019., izvijestili su iz Adrisa. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 419 milijuna kuna i, u usporedbi s prethodnom godinom, veća je za 41 posto, dok je konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla 19 posto, na 1,26 milijardi kuna.

U Istri se cijeni luksuz

Ukupan prihod Adris grupe lani je iznosio 6,5 milijardi kuna, što je za 14 posto više u usporedbi s 2021.. Pritom je prihod od prodaje roba i usluga dosegnuo 6,1 milijardu kuna ili 16 posto više.

Iz Adrisa kažu kako je turistički dio Grupe lani ostvario prodaju od 1,92 milijuna jedinica, što je 30 posto više u usporedbi s prethodnom godinom, odnosno 97 posto rezultata iz rekordne 2019. Pritom je istarski dio ostvario 5 posto veću prodaju od prodaje u 2019. godini, zagrebački hoteli 69 posto, a dubrovački dio 77 posto prodanih jedinica. U istarskom dijelu najbolje je poslovao luksuzni segment, ostvarivši, u usporedbi s 2019., 15 posto više prodanih jedinica.

Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 1,95 milijardi kuna, što je 43 posto više nego prošle godine, odnosno 11 posto više od rekordne 2019. Ostvarena je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 617 milijuna kuna, što je 23 posto više od prošlogodišnje i čini 97 posto ostvarenja iz 2019. EBIT je iznosio 286 milijuna kuna, a neto dobit 303 milijuna kuna.

Napravljen je veliki pomak u brendiranju i standardizaciji restoranske ponude, najvećim dijelom u kampovima i naseljima. Ostvarena ulaganja u turističkom dijelu Grupe iznosila su 445 milijuna kuna, a najveći dio odnosi se na rekonstrukciju i repozicioniranje zagrebačkog hotela Panorama, čime će Adrisov turizam osnažiti svoju poziciju u segmentu gradskih hotela.

- Više od 100 milijuna kuna uloženo je i u podizanje kvalitete kampova, prije svega zajedničkih sadržaja, a nastavljene su i pripreme na dva strateška turistička projekta - zagrebačkom hotelu Westin te splitskom hotelu Marjan - objašnjavaju iz Adrisa.

Hrvatsko tržište osiguranja u 2022. raslo je 7 posto, pri čemu je Croatia osiguranje učvrstilo svoju lidersku poziciju s 25,6 posto tržišnog udjela. Tržišni udio u neživotnim osiguranjima iznosio je 30,5 posto, što je rast od gotovo 1 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranja u Hrvatskoj u iznosu od 3 milijarde kuna, što je rast od 6,5 posto. Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 3,72 milijardi kuna, što je za 8 posto više od prethodne godine, dok je konsolidirana neto dobit rasla 4 posto, na 378 milijuna kuna. U segmentu razvoja digitalnog poslovanja u 2022., CO je nastavilo s ulaganjem vrijednim 100 milijuna kuna, a isto tako i s ulaganjima u privatno zdravstvo od približno 150 milijuna kuna. Croatia Poliklinike, u usporedbi s prošlom godinom, ostvarile su rast prihoda iz temeljne djelatnosti za 48 posto.

Prodano 8 posto više ribe

Cromaris je lani ostvario prodaju od 13.444 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 8 posto više nego u 2021. godini. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 10 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije i Španjolske. Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 88 posto količinske prodaje i jednako toliko prihoda od prodaje.

U portfelju diferenciranih proizvoda, koji su lani činili 34 posto prihoda, najveći rast ostvaruju svježi fileti i novo uzgojena vrsta - zubatac. Uz količinski rast, ostvareno je i povećanje cijena, prosječno 9 posto. Cromarisov prihodi od prodaje iznose 721 milijun kuna, što je rast od 18 posto, a dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) 83 milijuna kuna, što je rast od 24 posto. Neto dobit pak iznosi 18 milijuna kuna i za 39 posto je veća od prošlogodišnje.

- U 2021. je pripremljen i započeo, a u protekloj godini nastavljen program transformacijskih inicijativa s naglaskom na profitabilnost. Višegodišnji ciklus programa poslovne izvrsnosti težište ima u dva ključna područja – tržišnom poslovanju i operacijama - kažu iz Adrisa.

U prosincu lanjske godine u Cromarisu je s radom započela nova fotonaponska elektrana koja omogućuje izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu, a nalazi se na krovu pogona mrjestilišta u Ninu. S kapacitetom 700 kW zadovoljava 20 posto potreba za električnom energijom mrjestilišta. Investicija je vrijedna gotovo pet milijuna kuna te potvrđuje Cromaris kao lidera u održivom poslovanju, zaključili su iz kompanije.

>> VIDEO: Alen Babić živio sa 600 kuna tjedno i radio noćne smjene, a sada će zaraditi golemi novac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije