Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vikende iz zatvora koristili za pljačke, predstavljali se kao policajci, pa odnijeli milijun kuna

Ukupnu štetu policija procjenjuje na oko milijun i sto pedeset tisuća kuna.
30. lipnja 2017. u 14:53 1 komentara 2434 prikaza
Foto: MUP
Pogledajte galeriju 1/4

Kada su lani u studenom nakon razbojstva u Konzumu na Radničkom dolu u Zagrebu, uhićeni Kristijan Gorup (44) i Filip Mituš Tomičić (36), koji su dopust s odsluženja zatvorske kazne koristili za nove razbojničke pohode te Dražen Antolić Mezin (43), policija vjerojatno nije znala da će ih to uhićenje odvesti do razrješenja više kaznenih djela. A konkretno radi se o pet razbojstva i nekoliko krađa vozila u kojima se ukupna šteta cijeni na oko milijun kuna.

Zagreb: Oružana pljačka u Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga OPET NA METI Dvojica razbojnika upala u Centra za korisnike Zagrebačkog holdinga i orobila ga

Sve se počelo rasplitati 12. studenog lani, kada su Gorup i njegovi kompanjoni maskirani i naoružani pištoljima upali u Konzum, od kud su uzeli 12.000 kuna. Pobjegli su ukradenim Fiatom, kojeg su mjesec dana ranije pripremili za prepad. Odvezli su se do jednog stana, gdje su se presvukli, a zatim su promijenili i automobil. Bijeg su nastavili u BMW-u, no na Maksimirskoj ih je uočila interventa policija, koja ih je i uhitila. Nakon njihovog uhićenja, otkrilo se da su Gorup i Mituš Tomičić zlorabili pogodnosti slobodnog vikenda s izdržavanja višegodišnjih kazni u Lepoglavi te da su vikend izlaske iskoristili za “poboljšanje” financijske situacije. Pretraženi su stanovi kojima su se koristili, a u jednom od tih stanova u Osijeku nađeno je više komada raznog automatskog oružja, pištolji, policijske službene značke, elektrošoker, predmeti maskiranja...

Posumnjalo se da su počinili više razbojstva te da su se pri tome predstavljali kao policajci, što se i potvrdilo daljnjom analizom prikupljenih dokaza. U studenom 2016. nakon pretraga i ispitivanja Gorup i Mituš Tomičić su vraćeni u zatvor dok je Mezin Antolić bio priveden pritvorskom nadzorniku. Analizirajući tada prikupljanje dokaze te vještačeći nađeno oružje, policija je zaključila da su Gorup i Mezin Antolić sumnjivi za još pet razbojstva i tri krađe vozila, te da im je u nekim od tih razbojstva sudjelovao i D.T. (35). Sumnja se da su u pohode išli u ukradenom unu, a u lani u siječnju te dva puta u veljači, orobili su trgovine tvrtke Roto dinamic na Medveščaku i u Novom Zagrebu. S plijenom su bježali, a ukradene Fiate ostavljali na parkiralištu. Sumnjiči ih se i za razbojništvo počinjeno 11. listopada 2014. u Zaprešiću, kada su provalili u obiteljsku kuću, a zatim i orobili ukućane. Ukrali su im nakit, satove, novac. Nadalje, Gorup i ekipa sumnjiče se i da su 11. srpnja 2015. upali u jedan stan u Novom Zagrebu, prethodno se vlasnicima predstavivši kao policajci. Kada su ih ovi pustili u stan, vezali su ih, te su im zaprijetili pištoljem i elektrošokerom prije no što su ih orobili, odnijevši novac i nakit.

 | Autor : MUP Foto: MUP

Posebno je zanimljivo da je u vrijeme počinjenja svih spomenutih razbojstva Gorup bio na izdržavanju kazne u Lepoglavi, a tamo se još uvijek nalazi. Kaznena djela mogao je činiti jer je u inkriminirano vrijeme svaki mjesec dobivao zatvorske pogodnosti izlaska u mjesto prebivališta u trajanju od tri dana, a ponekad i duže. Slobodne vikende je koristio, kako se sumnja, za planiranje i počinjenje novih kaznenih djela. Osumnjičenici su razbojstva počinili prijeteći pištoljem, automatskom puškom i automatskim pištoljem, a uglavnom su bili odjeveni u tamniju odjeću te su imali kape s prorezima za oči ili su se pak maskirali navlačeći šalove preko lica.

Nakon što je policija završila kriminalističko istraživanje, Gorup je vraćen u zatvor u Lepoglavu, D.T. u zatvor u Osijeku, dok je Mezin Antolić doveden pred suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je trebao odlučiti o njegovom pritvaranju. Gorup je po svemu sudeći bio vođa ove razbojničke skupine, a on ima impresivan i podeblji kriminalni dosje. Tako ga se teretilo, da je 18. kolovoza 2001. zajedno s Pericom Majstorovićem, jednim od najbešćutnijih ubojica u Hrvatskoj (bio je višestruko osuđivan za ubojstva i naručene likvidacije te je suđen i na maksimalnu kaznu, a ubio se tijekom njenog izdržavanja u zatvoru) upao u dom supružnika Pokupec u Zaprešiću.

Izudarali su starce za koje im je njihov unuk rekao da su prodali zemlju te da imaju novca. No, Gorup i Majstorović pronašli su samo dva pištolja i oko 7000 kuna s kojima su pobjegli. Od zadobivenih ozljeda Marica Pokupec preminula je mjesec dana kasnije, a Gorup je nakon toga bio u bijegu. U prosincu 2004. ukrao je vrijednu numizmatičku zbirku poznatog neurokirurga Damira Kovača. Kad je upao u kuću prijetio je Kovačevoj 87-godišnjoj punici, da bi zatim ukrao 120 antičkih novčića, kao i numizmatičarevu ušteđevinu u eurima i dolarima te drago kamenje iz liječnikova sefa, navodno teškog 200 kilograma. Samo zbirka, kako se moglo čuti tijekom sudskog procesa protiv Gorupa, bila je vrijedna više do 200.000 eura.

FINA BIVŠI BOKSAČ Odnio 70.000 kuna, a branio se da je to morao učiniti zbog roditelja policija Pucnjava u Petrinji Iz svoga dvorišta zapucao prema policiji, intervenirali specijalci Prijavljen četverac Pronašli torbu s više od 100.000 kuna i prisvojili
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?