Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporna karta

Ukrajinsko veleposlanstvo uputilo oštar prosvjed, oglasio se i HRT

Foto: Facebook
03.12.2018.
u 15:25

Hrvatska radiotelevizija nije ni s kakvom namjerom pripojila ukrajinski poluotok Krim Ruskoj Federaciji, nego je prilikom izrade grafike, a obzirom na to da službene karte nije bilo, karta slučajno povučena s Wikipedije, pojasnili su nam s HRT-a.

Veleposlanstvo Ukrajine uputilo je HRT-u oštar prosvjed zbog ''tehničke pogreške ili svjesne provokacije'' koja je nastala u jučerašnjem Dnevniku tijekom intervjua s ministricom Marijom Pejčinović-Burić.

Tijekom razgovora grafika je prikazivala kartu na kojoj je ''Autonomna Republika Krym, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorij Ruske Federacije'', stoji u reakciji.

– Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim te izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine – navodi veleposlanstvo te dodaje kako su uvjereni da HRT, ''kao autoritetni medija-resurs Republike Hrvatske, ne može biti u suprotnosti i službenom stavu Vlade Republike Hrvatske koja čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine''.

Foto: Screenshot/Facebook

Veleposlanstvo zahtijeva javnu ispriku radi ''širenja iskrivljene informacije'' te mole da se poduzmu mjere s ciljem sprečavanja ponavljanja takve situacije.

Na naš upit iz HRT-a su nam poslali očitovanje:

Hrvatska radiotelevizija nije ni s kakvom namjerom u središnjem Dnevniku (HTV1) 2. prosinca 2018. godine pripojila ukrajinski poluotok Krim Ruskoj Federaciji, nego je prilikom izrade grafike (prijepisa zemljopisne karte iz elektroničkog u televizijski sadržaj), a obzirom na to da službene karte nije bilo, karta slučajno povučena s Wikipedije. Prikazani sadržaj dakle nije nastao u programu Hrvatske radiotelevizije, već je preuzet s internetske stranice: https://en.wikipedia.org/wiki/Central_European_Initiative#/media/File:CEI_members.svg

Ispriku je uvažio otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, g. YAROSLAV SIMONOV.

Ključne riječi

Komentara 118

NI
nik83
14:49 03.12.2018.

Taj tzv. HRT će nas, kako je krenulo, posvađati sa svima. Što drugo i očekivati od hrpe preplaćenih uhljeba poput Ace Stankovića, Maje Severne, Elizabete Gojen, Stipe Adolfiera i drugih perjanica objektivnog novinarstva.

ŽU
žuti
13:56 03.12.2018.

Jeste li možda u ovih 28 godina doživjeli da je koje naše veleposlanstvo reagiralo na mnoge neistine koje objavljuju, ne samo sredstva javnog općenja, nego i visoko rangirani državni službenici u stranim državama, osobito u Srbiji?!? Je li reagiralo veleposlanstvoo u Rimu nakon što je četničić, uz to i trenutni predsjednik Srbije, Vučić proglašen MIROTVORCEM?!?

Avatar nekakav
nekakav
14:16 03.12.2018.

nek ukrajinci dokažu da je krim pod njihovim suverenitetom i upravom, pa će se hrt ispričati. nego, nešto me muči.. dal se nama ukrajina ispričala na prevari u vezi obnove migova? dal nam je vratila novac koji smo joj dali za posao koji nisu napravili? dal je kotromanović odgovarao za to? ako nije, zašto nije? nema ti lopova većeg od ukrajinaca. probajte s njima poslovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije