Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrbovanje

Uhićeni svodnici iz Hrvatske radili su za zemunce?

\'foto3\'
Foto: MUP
1/12
13.03.2012.
u 10:47

Djevojke su njihovi \"poslodavci\" odvodili u Lloret de Mar i Pineda de Mar pod izgovorom da će ondje dobro zarađivati u kafićima

Djevojkama su obećavali dobru zaradu i siguran posao u kafićima u španjolskim gradovima Lloret de Mar i Pineda de Mar, inače omiljenim odredištima naših maturanata. Usto, jamčili su im prijevoz te smještaj i hranu. Pozadina priče koje su djevojkama "prodavali" njihovi tobožnji poslodavci bila je puno gora – riječ je bila o uličnoj prostituciji.

Šaroliko društvo

Policija je u suradnji s kolegama iz Španjolske razbila međunarodni lanac kriminalaca koji se bavio trgovinom ljudima i organiziranjem prostitucije, a među njima je bilo i petero hrvatskih državljana, do sada poznatih policiji po sitnijim kaznenim djelima. Hrvati su bili povezani i sa Srbima, Bugarima i Ukrajincima, također članovima kriminalne skupine koji su svoje žrtve pronalazili u zemljama jugoistočne Europe. Prema neslužbenim informacijama, srbijanski dio ove mreže bio je povezan s Lukom Bojovićem, šefom zemunskog klana koji je nedavno sa svojim jatacima uhićen također u Španjolskoj. Koliko je poznato, "čelnik" srbijanskog dijela međunarodnog kriminalnog lanca direktno je komunicirao s Bojovićem, a je li zapravo bio jedan od njegovih suradnika te je li radio po njegovom nalogu, još se pouzdano ne zna. Što se tiče hrvatskog dijela operativne akcije nazvane Catalunija, priča je počela u srpnju prošle godine kada su započeli izvidi vezani uz međunarodnu prostituciju jer su postojala saznanja o vrbovanjima djevojaka s područja Koprivnice, Zagreba i Čakovca za odlazak u Španjolsku i Irsku, što je zapravo bio paravan. Također se raspolagalo i informacijama da se kriminalna skupina upetljana u ovaj posao bavi i švercom heroina, kokaina i oružja u našem dijelu Europe. Obavijesti su proslijeđene Interpolu u Madridu pa se kriminalnu skupinu u Španjolskoj počelo pratiti i prisluškivati, a paralelno je hrvatska policija u suradnji, temeljem naloga USKOK-a, počela iste dokazne radnje provoditi i kod nas nad našim državljanima uključenima u kriminalni lanac.

Policajci upali u "mjere"

Lani u prosincu španjolska je policija uhitila dio skupine, a tom su prilikom pronašli i djevojke koje su ovi prisiljavali na prostituciju, među kojima i tri Hrvatice, a razotkrili su i krijumčarenje pola kilograma kokaina iz Barcelone u Hrvatsku. U "mjere" provođene u Hrvatskoj također su upali prometni policajac i upravni referent PU međimurske, koji su hrvatskim svodnicima obavljali razne usluge. Obojica su prijavljena zbog odavanja službene tajne te udaljena s posla.

Komentara 28

Avatar bok
bok
17:23 13.03.2012.

...vjerovatno 95% svih oglasa koji nude posao u inozemstvu odnosi n tako nesto. Za policiju u biti jednostavno:Javiti im se, snimit ih i klopka se zapre. Ja bi se prvo volunterski javio i tu gamad koja trguje ljudima sprasio u 3p.m...

GA
Gen.an
17:24 13.03.2012.

E pato je stara prica i to ce i dalje postojati.

PA
Pajdo
17:51 13.03.2012.

Najlakse je demokraciju brisat jer nista drugo nerazumiju to je KUKU riku politika a ne demokratija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije