Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOLIVUDSKI MASAKR (4)

Uhapsili su Mansona i 25 članova kulta, ali su ih pustili zbog - krivog datuma

Charles Manson
Foto: Barbara Munker/DPA/PIXSELL, Wikimedia Commons
1/14
22.08.2019.
u 14:15

Nakon što je u kina stigao Tarantinov film "Bilo jednom u Hollywoodu" koji se dotiče zločina kulta Charlesa Mansona, donosimo seriju priča o ubojstvima koji su potresli Hollywood prije 50 godina

Charles Manson i njegova desna ruka imenjak mu Watson bolje znan kao Tex, ubojica Sharon Tate i još četvero na 10050 Cielo Drive prethodne noći, ušli su prvi u kuću LaBianca. Brzo su savladali par obećavši im kako ih neće ubiti već tek opljačkati. Rosemary su vezali u spavaćoj sobi, a Lena u dnevnoj. Manson je izašao iz kuće i otišao do automobila iz kojeg su stražu držale Patricia Krenwinkel i Leslie Van Houten. I rekao im neka odu u kući i poubijaju ljude unutra. Watson je stajao nad Lenom LaBaincom koji je nekako osjećao da nema previše istine u Mansonovom obećanju kako ih se neće ozlijediti. Počeo se otimati i Watson ga je ubo u vrat bajunetom.

– Nemoj više. Mrtav sam, mrtav sam, zavapio je. Vapaj je morao dospjeti do Rosemary LaBianca u susjednoj sobi. I ona se počela otimati dvjema napadačicama koje su onamo stigle nakon Mansonovog uputstva. Van Houtenova je otišla u kuhinju i donijela kuhinjskog pribora, među kojima i noževe. Rosemary je molila za život govoreći kako mogu uzeti što žele a ona neće zvati policiju.

– Koliko god je ona ponavljala riječ policija, tako sam ja bila sve uznemirenija, govorila je pred sudom Leslie Van Houten. Pridržavala je Rosemary dok ju je Krenwinkelova ubadala u vrat.

Foto: Barbara Munker/DPA/PIXSELL

Počele smo ubadati i rezati gospođu, svjedočila je Van Houtenova. Ali nož se iskrivio. Ubojice su potražile Watsonovu pomoć. Donio im je svoj nož i Van Houten je ubola Rosemary u donji dio tijela. Gospođa LaBianca zadobila je 41 ubod nožem. Krenwinkelova se sada okrenula Lenu LaBianci. Rekla mu je nešto poput 'sada sigurno nećeš slati svojeg sina u rat' i urezala mu riječ WAR, odnosno 'rat' na prsa. Uzela je i vilicu te mu je zabila u trbuh. I onda je njegovom krvlju na zidove sobe napisala riječi 'rise', 'ustanite' , 'Death to Pigs', 'smrt svinjama' a na vrata frižidera 'Healter Skelter', odnosno 'helter skelter' s tipfelerom. Ubojice su se nakon toga istuširali, poigrali se malo s LaBiancainim psima i otišli.

U međuvremenu je Manson vozačici automobila, Lindi Kasabian, dao Rosemaryn novčanik i rekao joj da ga baci negdje u crnačkom susjedstvu. Namjera mu je bila da neki crnac pronađe novčanik i upotrijebi kreditne kartice iz njega kako bi ga okrivili za ubojstva. A onda je dobio drugu ideju, da Kasabianova stane na benzinskoj postaji u Sylmaru, nekih 30 km od mjesta ubojstva i ostavi ga u ženskom zahodu. No ona je novčanik i sakrila, u kotlić od WC-a gdje će ostati još mjesecima. Mrtve Lena i Rosemary LaBianca sljedećeg će jutra pronaći njihova djeca. Za policiju nije bilo previše zagonetki – i ovo je ubojstvo počinila Mansonova obitelj. Ubrzo su pohapšeni ali samo da bi svoje suđenje pretvorili u bizarni cirkus. Obrijali su glave, ubojice su prekidale suđenje izljevima emocija prema svojem lideru. Svi su dobili smrtne kazne, kasnije preinačene u doživotne zatvore.

Iako je Manson već neko vrijeme mrtav, tri su njegove pomagačice i dalje u zatvoru. Žalosno je, međutim, što je jedno ime ostalo najspominjanije od tada – Charles Manson. Još je manje jasno zašto je Manson odabrao bračni par za svoj krvavi pir. Većina se istraživača slučaja slaže kako je to bilo zbog toga što se njihova kuća nalazila nedaleko vile Harolda Truea gdje je 'obitelj' bila na nekom tulumu. Neki autori tvrde kako je Manson razmatrao nekoliko žrtava da bi se onda vratio mjestu koje mu je bilo poznato. Dakle, nije u tome bilo nikakve logike. LaBiancini su prije svojeg ubojstva primjećivali čudne stvari po kući – predmeti koji su, činilo se, bili pomaknuti, psi koje su nalazili ispred kuće a bili su ostavljeni unutra. Prijavili su to policiji, no snage reda ubrzo su izgubile interes. Nikakvog dokaza nije bilo da su Manson i njegovi pomagači bili u kući prije nego su se ubojstva dogodila.

Policija za istrage nije imala nikakvih tragova, odnosno sve su se indicije pokazivale jalovima. Jer, nisu sedam ubojstava u ta dva krvava dana kolovoza 1979. godine bila i jedina. Nekoliko dana prije, u posljednjem tjednu srpnja 1969. godine dogodilo se ubojstvo Garyja Hinmana, učitelja glazbe i doktoranda na sveučilištu UCLA. Vjerujući kako ima novca, nasmrt ga je izbo član obitelji Bobby Beausoleil pod, dakako, pokroviteljstvom Charlesa Mansona koji mu je nekakvim mačem odsjekao i uho. Beausoleila je policija uhitila 6. kolovoza vozeći Hinmanov automobil. Kada su se dogodila ubojstva Sharon Tate i četvero, policajci nadležni za Hinmanov slučaj upozorili su na slične natpise koje su našli u Hinmanovoj kući – 'political piggy' i obris šape kako bi ubojstvo pripisali Crnim panterima, militantnoj grupaciji crnaca koja je postojala u tom dobu. Poveznica je zanemarena.

Još bizarnije, tri dana nakon ubojstava policija objavljuje kako nema poveznice između ubojstava Tate i LaBianca ali 16. kolovoza upada na Spahn Ranch gdje je sada obitelj obitavala po sasvim drugom slučaju, Mansonova je obitelj okolo krala VW Bube i pretvarala ih u buggyje, pa je lokalna policija počela pretresati lokacije gdje se obitelj zadržavala. Pohapšeni su i Manson i 25 drugih članova kulta, ali su pušteni zbog – krivog datuma na nalogu za pretres. No, onda se dogodio proboj. Članovi su obitelji pjevali Helter Skelter i to je policija primijetila povezujući pjesmu odmah s natpisom na zidu kuće LaBiancinih. Među uhićenima na Spahn Ranchu bila je i Beausoleileva djevojka Kitty Lutesinger. Razgovor s Lutesingerovom doveo je i do motociklističke bande koju je Manson htio angažirati da mu budu tjelesni čuvari u vrijeme kada je obitelj bila na Spahn Ranchu.

Foto: Barbara Munker/DPA/PIXSELL

Pojavljuju se tragovi koji bi mogli povezati obitelj s ubojstvima, i konačno Susan Atkins svojim cimerima otkriva što je napravila i ovi obavještavaju policiju. Najprije zbog ubojstva Garyja Hinmana, a nešto kasnije i za ostalo u čemu je sudjelovala. Čini se kako je sve to bio poprilično traljav policijski posao. Ponovo je nekoliko policijskih službi zajedno počelo s češljanjem lokacija gdje je obitelj obitavala na temelju tragova o ukradenim 'bubama'. I tako je na Barker's Ranchu ponovo pokupila nekih 25 ljudi uključujući i Charlesa Mansona. Posljedično se priča o ubojstvima razmotava i Charles Manson više ne izlazi na slobodu. Primjerice, revolver Buntline Special .22-caliber Hi Standard pronašao je 10-godišnji Steven Weiss koji je živio nedaleko imanja Tateove i Polanskog.

No, morao je prvo izaći veliki tekst u Los Angeles Timesu o toku istrage a onda je bilo potrebno i nekoliko poziva Weissova oca da policija uključi oružje u službene dokaze protiv Mansona i obitelji. Balistički su tekstovi nepogrešivo dokazali da se radi o oružju koje se koristilo u ubojstvu Parenta, Sebringa i Frykowskog. Pronađena je i odbačena krvava odjeća ubojica. I to je pronašla ekipa televizije ABC koja je nakon informacija o revolveru pohrlila na lice mjesta napraviti prilog i nadajući se da će nešto pronaći. Noževi korišteni u ubojstvima ipak nisu nađeni. Jedino je pronađen onaj koji je Susan Atkins izgubila u napadu na 10050 Cielo Drive. O kakvim se ljudima radilo svjedoči i činjenica kako su u raciji na Barker's Ranch Charlesa Mansona pronašli kako se skriva u jednom ormariću. Tex Watson bio je već utekao za rodni mu Texas. Ipak ga je pokupila policija države Alabame a on je odmah nakon uhićenja stupio u štrajk glađu.

Izgubio je 22 kilograma, pao i u katatonički šok sve dok se nije oporavio dovoljno da mu se sudi. Iako se vjerovalo da sam Manson nije počinio niti jedno ubojstvo, ipak se ispostavilo kako je odgovoran za smrt Bernarda Crowea, tamnoputog dilera droge kojega je Manson bio prevario a ovaj onda zaprijetio da će poubijati cijelu njegovu 'obitelj' koja je tada boravila na Spahn Ranchu. Charles Manson ubio ga je i onda cijeli ranč pretvorio u dobro čuvanu utvrdu vjerujući kako je Crowe pripadnik Crnih Pantera koji će se doći osvetiti. Što nije bilo točno. No, takve deluzije bile su uobičajene za čovjeka koji je od mladosti bio opsjednut The Beatlesima vjerujući kako ima dovoljno talenta da ih nadraste, samo ako mu netko da priliku. Uspio je jedino biti poznat, zbog potpuno pogrešnih razloga.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar marengoo
marengoo
16:03 22.08.2019.

Evo ga ,originalni desničar... Šta bi desničari sve dali da imaju ovakvog vođu...

SA
samoborka
20:16 22.08.2019.

Uhapsili? E bogme nisu. Uhitili su. Opet novinar sa svjedodzbom diplomiranog cevabdzije.

AU
ausgeschalteter
17:55 22.08.2019.

Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 27936 eura za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam kući ponio najmanje 7645 do 9264 eura tjedno. ------- >>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije