Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Neizbježna stvarnost'

Udruga Franak: Ovo dokazuje da su svi ugovori o švicarcima ništetni

Zagreb: Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
29.08.2018.
u 08:16

"Poručujemo Hrvatskoj udruzi banaka, koja djeluje poput pravog kartelskog udruženja, da prestane braniti ono što je obraniti nemoguće"

Svi ugovori o švicarcima su apsolutno ništetni i to proizlazi iz dviju vrlo važnih revizija Vrhovnoga suda, priopćila je jutros Udruga Franak nakon što su ranije ovog tjedna objavili dokaze da i nakon konverzije CHF ugovori nisu konvalidirali u valjane ugovore.

Udruga navodi reviziju Vrhovnoga suda RH 907/02 prema kojoj nije moguće utvrditi djelomičnu ništetnost ugovora odnosno ništetnost ugovorne odredbe o cijeni jer, ako je cijena ništetna, onda je ništetan i ugovor. Ranijom revizijom 111/96, dodaju, utvrđeno je sljedeće: "Način isplate cijene čini bitni sastojak ugovora, pa budući da o tome nije postignuta suglasnost stranaka, smatra se da ugovor nije niti sklopljen. Pravne posljedice takvog utvrđenja iste su kao i kod ništetnosti ugovora. Radi se o bitnim sastojcima ugovora po prirodi pravnog posla, ali i zato što su im to svojstvo dale stranke".

"Ako to prevedemo na slučaj franak, nedvojbeno možemo utvrditi da je presudom suca Radovana Dobronića, koju je potvrdio Visoki trgovački sud, utvrđeno da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštene i stoga ništetne ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli CHF (što čini predmet ugovora) te o promjenjivoj kamatnoj stopi (što čini cijenu). Valja reći da dio cijene čini i valutna klauzula budući da se i kamata plaćala iskazana u CHF vrijednostima te u postotku od visine glavnice u CHF valuti u kunskoj protuvrijednosti. Budući da su to ugovori u kojima je ništetna cijena, ali još i predmet ugovora, a radi se o bitnim sastojcima ugovora o kreditu što je već utvrđeno i u prvoj presudi VTS-a od 13. lipnja 2014. – analogno revizijama koje spominjemo, svi CHF ugovori moraju biti utvrđeni ništetnima, što je potpuno u skladu s člancima 270., 322., 327. i 328. Zakona o obveznim odnosima", navodi udruga u priopćenju.

Slijedom svega navedenog tvrde da mogu velikom sigurnošću tvrditi – konvalidacija ništetnih ugovornih odredaba o valutnoj klauzuli CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi konverzijom CHF kredita nije nastupila, što je u skladu s revizijama Vrhovnoga suda RH 870/01, 899/06, 1743/11, 556/10 i 1970/11 te su svi CHF ugovori i ništetni, što je u skladu s revizijama 907/02 i 111/96 Vrhovnoga suda RH.

"Očekujemo da Vrhovni sud RH prigodom revizija na temelju pojedinih pravomoćnih presuda na temelju kolektivnog slučaja franak zauzme stajališta kakva je već zauzeo u svim spomenutim revizijama. Poručujemo Hrvatskoj udruzi banaka, koja djeluje poput pravog kartelskog udruženja, da prestane braniti ono što je obraniti nemoguće te da njene članice mirnim putem započnu obeštećenje dužnika po nepoštenim ništetnim CHF kreditima. CHF ugovori koje su članice HUB-a ugovarale sa svojim klijentima NE VRIJEDE, to je neizbježna stvarnost!", poručuje Franak.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zagreb: Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića
1/10
Ključne riječi

Komentara 25

DU
Deleted user
13:42 29.08.2018.

Znaci ugovori bi se ponistili i svaka ugovorna strana bi drugoj vratila primljeno?

Avatar Najsjajniji Hrvatski Vitez
Najsjajniji Hrvatski Vitez
08:31 29.08.2018.

Udruga Franak: Ovo dokazuje da su svi ugovori o švicarcima pošteni i pravedni i da treba ugovore čak i na zabacenom kontejnerskom balkanu izpostovati i dugove plačati.

DA
dado56
09:30 29.08.2018.

Banke cekaju da im netko drugi rijesi problem koje su same skuhale a sad nikako da nestane ta prica koju bacaju pod tepih... nagoditi se sa ljudima tako tako ih i dalje reketare sa naknadama kreditima i ostalim nametima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije