Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kalkulator energije

Uđite u tokelen i nadzirite HEP i svoju potrošnju struje

brojilo
PIXSELL
03.05.2013.
u 14:00

Hoću znati obračunati: Usluga se koristi putem interneta – treba samo ući na web-stranicu Saveza udruga za zaštitu potrošača i ispunjavati tablicu.

Obična žarulja od 100W daje jednaku svjetlost kao štedna od 25W ili LED žarulja od 10W, a uzme li se da je uključena po pet sati u nižoj i višoj tarifi, mjesečni trošak za klasičnu žarulju iznosi 26 kuna, za štednu 6 i pol kuna, a za LED žarulju 2,60 kuna. Na godišnjoj razini, to je trošak od 308 kuna za običnu žarulju, 77 kuna za štednu, a 31 kunu za LED.

Odabir brojila

– Investicija u skuplje žarulje na godišnjoj razini se isplati, i to je jedna od poruka koju potrošačima nudimo tarifnim kalkulatorom koji predstavljamo – kaže Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Ministarstvo gospodarstva financiralo je projekt "Hoću znati obračunati", u kojem je Savez izradio tokelen, tarifno-obračunski kalkulator električne energije, preko kojeg će građani moći kontrolirati potrošnju električne energije u svom kućanstvu. Za to je predviđena tablica na web-stranici Saveza: zastita-potrosaca.org.

Projekt se sastoji od dva dijela. Prvi dio predviđa kontrolu HEP-ova obračuna prema brojilu, i to tako da potrošač u tablicu ukuca početno stanje brojila, ovisno o tome koje razdoblje potrošnje želi provjeriti, i trenutačno stanje – Trošak koji dobije konačni je trošak za struju u željenom razdoblju, s PDV-om – objašnjava Kurtović i naglašava kako je potrošaču na taj način moguće usporediti je li isplativije jednotarifno ili dvotarifno brojilo. Ako želi mijenjati tarifno brojilo, podsjeća, potrošač ga mora sam kupiti, a ako ga uključuje prvi put, HEP će mu postaviti brojilo koje izabere. Prema podacima Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), 2011. godine bilo je gotovo 119 tisuća prigovora na HEP-ove račune ili rate, što pokazuje da je još uvijek puno teškoća s praćenjem postojećih računa za struju.

Glavna trošila

Drugi dio tarifno-obračunskog kalkulatora omogućuje izračun potrošnje pojedinih trošila.

– U tablici smo predvidjeli glavna trošila u stanu, dali smo procjenu koliko troši pojedino trošilo u jednom satu rada, a potrošač unese snagu tih trošila. Slično kao na primjeru žarulja, mogu se usporediti električni štednjak, staklokeramička ili indukcijska ploča pa vidjeti dnevna potrošnja, a na osnovu toga i utvrditi isplativost pojedinih aparata – objašnjava Kurtović, inače voditelj projekta. Na grijanje, toplu vodu i kuhanje odlazi između 70 i 80 posto ukupne mjesečne potrošnje električne energije, pod uvjetom da grijanje u stanu nije priključeno na toplanu.

Do kraja svibnja na web-stranici Saveza udruga za zaštitu potrošača naći će se i savjeti o postupcima i detaljima koje se može poduzeti kako bi se računi za struju smanjili bez dodatnih troškova, najavljuje voditelj projekta "Hoću znati obračunati" Nenad Kurtović. U sljedećoj fazi pak razradit će se izračun i za toplinsku energiju i plin.

>>Javna rasvjeta spojena na brojilo stanara, oni ju ne žele više plaćati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije