Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno

Udbina: Usred Krbavskog polja goveda ugibaju od gladi

krave (1)
Foto: Udruga Glas životinja
1/3
28.03.2013.
u 17:45

Veterinarska inspekcija, koja je na terenu i danas, potvrdila je da je na farmi ostalo oko 90 krava i 17 junadi na kojima su vidljivi tragovi izgladnjivanja.

U mjestu Jošani nedaleko Udbine na farmi goveda \"Lov farme\" u vlasništvu Splićanina Lovre Kolimbatovića, nasred Krbavskloga polja uginulo je više od 140 krava, a smrt prijeti za preživjelih 100, upozorili su danas iz Udruge Glas životinja.

Oni su prije nekoliko dana dobili dojavu da zbog nedostatka hrane Krbavskim poljem ugibaju krave simentalske pasmine. Prema njihovim riječima, \"zbog nedovoljno hrane - ugibaju u agoniji\".

Veterinarska inspekcija, koja je na terenu i danas, potvrdila je da je na farmi ostalo oko 90 krava i 17 junadi na kojima su vidljivi tragovi izgladnjivanja.

Krave su puštene da usred kamenjara pasu travu koje jedva ima. Na farmu su došle prije dvije godine isključivo zbog proizvodnje mlijeka, a danas, tvrde iz Udruge Glas životinja, ispod kože im se naziru kosti, a dlaka im ispada.

\"Veterinar i inspektor dobili su na uvid dokumentaciju za 60 uginulih krava koje je odvezla Agroproteinka; ta ih tvrtka prerađuje u koštano brašno koje potom prodaje na
strano tržište. U krugu farme još uvijek leži 20-ak leševa jer farma nema sredstva za odvoz, iako je to, po zakonu, dužna. Za svaku lešinu Agroproteinka unaprijed traži 900 kuna, a taj iznos treba platiti pravna osoba (u ovome slučaju Lov farma d.o.o.) s obzirom na to da nije riječ o OPG-u, za koji odvoz plaća država\", stoji u njihovom priopćenju medijima.

Upozoravaju na alarmantnu situaciju koja može dovesti do zaraze ostalih životinja, no najviše zabrinjava podatak da inspekcija ne zna gdje je 60-ak krava. Pretpostavlja se da su uginule, no lešina nema, a moguće je da se nakon povlačenja vode s Krbavskog polja, lepševi pojave na pašnjacima.

Iz Udruge se pitaju kako jedan ekoproizvođač može tako postupati sa životinjama za koje navodno brinu dva radnika. Apeliraju na vlasnika \"ispaćenog stada\" da što prije započne s ispravnom i dostatnom ishranom te liječenjem svih preostalih goveda na farmi, uz obaveznu suradnju s veterinarima.

Najviše ih smeta što vlasnik nikada od nikoga nije tražio pomoć već je šutio i pustio da zbog nedostatka hrane zbog prošlogodišnje suše životinje umiru od gladi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije