Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Učenje o porezima – na zabavan način

TAXEDU
21.09.2022.
u 09:51

Kad je porez zadnji put bio tema razgovora na nekoj zabavi? Ako si kao većina, vjerojatno je tvoj odgovor NIKAD. Porez može zvučati kao zastrašujuća tema, nešto što se ne spominje u opuštenom razgovoru s prijateljima ili za obiteljskim stolom. Porezna pitanja također se smatraju dosadnima, opskurnima i o njima je najbolje ni ne razmišljati.

Sigurno se pitaš zašto onda uopće čitati ovaj članak o porezima? Nastavi čitati i saznaj…

Ukratko, porezi su važni! Oni čine temelj društava u kojem živimo, plaćaju javna dobra koja obično uzimamo zdravo za gotovo i štite nas od izazova koji se još nisu materijalizirali, no zahtijevaju policu osiguranja kada se pojave.

Povrh toga, dok velika većina građana uredno plaća svoje poreze, problem neplaćanja i poreznih prijevara pljačka naša gospodarstva. Svake godine Hrvatska gubi oko 77 milijuna eura zbog neplaćenog poreza. Riječ je o novcu koji je trebao ići za izgradnju novih škola, modernizaciju bolnica i uređenje zelenih površina u našim gradovima.

Sasvim je jasno da je porez tema koju vrijedi shvatiti i o kojoj vrijedi ponešto naučiti, a kao i s mnogim drugim stvarima, vrijedi: što prije, to bolje. Zapravo, ako se djecu upozna s osnovnim konceptom poreza još u školi te oni nastave graditi znanje tijekom svog školovanja, manja je vjerojatnost da će kasnije u životu utajivati porez.

Nikad nije prerano

I dok se poučavanje mlađe djece o konceptima s kojima se čak i odrasli muče može činiti kontraproduktivnim, to zapravo nije tako. Djeca su po prirodi znatiželjna i kreativna te će reagirati na gradivo koje aktivno uključuje njihovu maštu i govori njihovim jezikom. Igre, kratki videozapisi i maštoviti praktični primjeri mogu uvelike potaknuti djetetovo zanimanje za naizgled složenu temu.

Isto vrijedi i za tinejdžere i mlade koji bi mogli biti izbirljiviji u pogledu vrste sadržaja kojim se odluče pozabaviti, no ipak cijene činjenice koje su predstavljene na način koji mogu shvatiti. 16-godišnjake bi moglo zanimati kako porezna prijevara i utaja utječu na njihovu kvalitetu života ograničavanjem javnih sredstava dostupnih za izgradnju boljih parkova i biciklističkih staza. Mlade osobe koje započinju novi posao u drugoj zemlji EU-a imat će mnogo pitanja o tome kako to utječe na njihov porez na dohodak i kako različite zemlje upravljaju svojim poreznim pitanjima.

Budući da su porezi doslovce gradivni blokovi cijelog našeg društva, postoji mnoštvo relevantnih, zanimljivih primjera iz stvarnog života koji mogu pomoći u ilustriranju što su porezi, zašto ih plaćamo i koje su posljedice utaje poreza i prijevare.

Zabava, igre i stvarni život

Učenje o porezima ne mora biti stresno, a portal TAXEDU Europske komisije pravi je primjer za to. Prepun ciljanih, privlačnih nastavnih materijala jednostavnih za upotrebu, portal pokazuje da nikada nije bilo lakše upoznati djecu svih uzrasta s osnovnim konceptom poreza i njegovom dobrobiti za naše društvo.

Uz sve vrste resursa za škole, TAXEDU, pruža materijale za učenje i inspiraciju za razigranije, izazovnije i maštovitije porezno obrazovanje današnjih učenika i budućih građana. Kutak za učitelje i katalog edukacija omogućuju učiteljima čitav niz strategija za upotrebu sa svim dobnim skupinama, uključujući nastavne planove, videozapise, praktične primjere, studije slučajeva i odjeljak cool stuff.

Tinejdžeri i mladi također mogu pronaći jasna objašnjenja prilagođena određenim životnim događanjima, kao što su vrste poslova sa skraćenim radnim vremenom koje mogu raditi uz studij, razumijevanje svoje platne liste, pa čak i kako pokrenuti vlastito poslovanje!

Osim što je vrijedan izvor resursa za nastavnike i učenike, portal TAXEDU podržava nacionalne uprave u njihovim aktivnostima u vezi s poreznim i financijskim obrazovanjem, pomaže u promicanju dobrih nacionalnih praksi i dijeljenju nadahnjujućih priča s kolegama diljem Europe. Ako se pokreće nova inicijativa za porezno obrazovanje ili ako je u pripremi veliko događanje, TAXEDU želi znati sve o tome!

Pridružite se europskoj TAXEDU zajednici bili vi znatiželjni učenik, učitelj ili roditelj pa čak porezni stručnjak! Budite u toku s novostima, podijelite svoja iskustva i pristupite samostalnim tečajevima e-učenja i suradničkim inicijativama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije