Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učenici traže odgovore ministarstva: 'Previše pitanja, premalo odgovora'

Pred Ministarstvo je stiglo tek 40-ak učenika, masovniji prosvjed nije bio moguć jer su im u školi savjetovali da ih ne ide mnogo da ponovo ne bi gubili od nastave.
09. prosinca 2019. u 13:16 19 komentara 12050 prikaza
Foto: Lana Kovačević
Pogledajte galeriju 1/2

U 13 h ispred zgrade Ministarstva obrazovanja okupili su se zagrebački gimnazijalci, uglavnom učenici drugih razreda gimnazije kako bi ministrici obrazovanja Blaženki Divjak poslali poruku da nisu pokusni kunići. "Previše pitanja, premalo odgovora", transparenti su s kojima je stiglo 40-ak gimnazijalaca moleći ministricu da ih primi na razgovor. 

Ministrica Blaženka Divjak BEZ POSLJEDICA ZA UPISE Neke škole trebaju nadoknaditi 15 dana nastave, a neke ni jedan

Naime, riječ je o učenicima koji pripadaju generaciji koju je zahvatio početak eksperimentalnog programa "Škole za život". U eksperimentalno programu sudjelovale su 23 gimnazije, no bez obzira na taj mali broj školskih ustanova, svi učenici koji su sada drugi razred gimnazije sljedeće godine ulaze u takozvanu ubrzanu reformu. Drugim riječima, počet će od trećeg razreda učiti po novom programu i bit će prva testna generacija koja će izići na novu državnu maturu prema novom prilagođenom programu.

Ne želeći čekati posljednji trenutak, ovi učenici traže da im se odgovori kako će izgledati njihova matura, što trebaju učiti, kako će izgledati upisi na fakultetu za tu generaciju, kako će nadoknaditi gradivo u trenutku kad se poklope dva različita programa – stari i novi. Odgovore nemaju ni ovi učenici koji su odlučili na vrijeme upozoriti na propuste ni njihovi nastavnici u školama. Nedovoljnu informiranost "Škole za život", istaknuli su nedavno kao problematičnu i nastavnici koji su prosvjedovali boreći se za materijalna prava, ali oni nisu isticali ove probleme s kojima se suočavaju učenici. 

Blaženka Divjak BLAŽENKA DIVJAK: 'U javnom prostoru se iznose netočne informacije o rezultatima PISA-e'

Pred Ministarstvo je stiglo tek 40-ak učenika, masovniji prosvjed nije bio moguć jer su im u školi savjetovali da ih ne ide puno da ponovo ne bi gubili od nastave. Ministrica Divjak u ovom je trenutku primila predstavnike učenika na razgovor.  

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Westerner:

    Nema tu prevelike mudrosti, radite i učite ne za ocjenu, nego najbolje što možete. Svatko na kraju sam zna je li radio dovoljno ili ne. Uz taj recept uspjeh ne izostaje, kakav god bio sistem mature i upisa na fakultete. ... prikaži još!. Tako maknite se s ulice i sjednite za stol.

  • oo8787:

    Ministrica Divljak i njene lijevo.-liberalne reforme su katastrofa, najbolje bi bilo da odmah da ostavku te da se reforme ponište.

  • ronyday:

    Uskoro će učitelji tražiti policiju da ih čuva, jer su totalno srozali svoj ugled za judine škude koje ne zaslužuju, a sindikati su ih vozali kao male majmune