Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turneja

U zemlji Al-Qa’ide Trump dočekan poput kralja

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
20.05.2017.
u 20:15

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Trump dogovarati koaliciju protiv terorizma sa zemljama koje teroriste najviše financiraju

Američki predsjednik Donald Trump danas je stigao u Saudijsku Arabiju u svoj prvi posjet izvan SAD-a od preuzimanja dužnosti, a čiji je cilj osnaživanje partnerstava u trenutku kada njegovu vladavinu opterećuju skandali.

Pred bankrotom

Trumpov posjet za Saudijce je izuzetno važan jer im je on posljednja slamka spasa da ih izvuče iz ponora u koji su upali zbog vojne intervencije u Jemenu i naoružavanja i financiranja džihadističkih skupina u Siriji što je Saudijski Arabiju dovelo na rub bankrota. Koliko je Trump važan Saudijcima, dokazuje i doček koji su mu priredili. Za razliku od prošle godine kada su tadašnjeg predsjednika Obamu u Riyadu dočekali činovnici, Trumpu je priređen kraljevski doček.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Osim što su Trumpa na pisti dočekali kralj Salman i drugi saudijski visoki dužnosnici, fotografija Trumpova lica visine pet katova projicirana je na fasadi hotela u kojem će odsjedati, a golemi billboardi na kojima su fotografije Trumpa i kralja Salmana poredani su uz autocestu koja vodi od aerodroma. Unatoč tome, što prema šerijatskom zakonu koji je na snazi u Saudijskoj Arabiji, svaka žena koja ulazi u tu zemlju mora imati glavu pokrivenu maramom, Melania Trump nije stavila maramu, na što Saudijci nisu reagirali. Uz razgovor o jačanju bilateralnih odnosa dviju zemalja, Trump i saudijski kralj razgovarat će o borbi protiv terorizma kao i o stanju u Siriji i Jemenu. Iako je Trump u svojoj predizbornoj kampanji iznosio nevjerojatne uvrede na račun muslimana, u Saudijskoj je Arabiji dočekan kao heroj i spasitelj. Čak ga i neki saudijski intelektualci opisuju kao Božjeg spasitelja.

Protuteža Iranu i Rusiji

Nema sumnje da će Saudijska Arabija od Donalda Trumpa tražiti da se vojno uključi u rat u Siriji kako bi srušili režim sirijskog predsjednika Assada i smanjili utjecaj Irana u Siriji i u regiji. Isto vrijedi i za Jemen, gdje je Saudijska Arabija prije dvije godine pokrenula vojne operacije i ušla u glib iz kojeg se ne može izvući.

Da saudijski kralj želi dokazati Trumpu kako se muslimani nisu uvrijedili na njegove izjave, dokazuje i nedjeljni sastanak na vrhu na kojem će biti prisutno više od 55 predsjednika ili predstavnika zemalja islamskog svijeta.

Bit će zanimljivo kako će Trump i saudijski kralj kao i ostali predstavnici zemalja Zaljeva dogovarati borbu protiv terorizma s obzirom na to da Saudijska Arabija i Katar financiraju teroriste i džihadističke skupine u Siriji i u Iraku. Pravi cilj nedjeljnog sastanka na vrhu zapravo je stvaranje “ujedinjene, jake protuteže” iranskome utjecaju u regiji koji je postao prijetnja zemljama Zaljeva, saveznicama SAD-a. Isto tako, pokušat će nagovoriti Trumpa da odustane od ideje preseljenja veleposlanstva SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem jer bi to pokrenulo lavinu gnjeva muslimana diljem svijeta.

Komentara 13

DD
DD
21:16 20.05.2017.

Da da dočekan ko kralj a nama u Evropu šalju teroriste

ZL
zlako
20:34 20.05.2017.

Trump jest čovjek a ne kralj ili ljevičar.Živio.

MA
Majur
20:32 20.05.2017.

Gdje su štovatelji trumpića?!?!Nema komentara....stvarno čovjek kroji politiku po svome fazonu i nikome ne služi nego samo svome narodu,a pogotovo malim ljudima kojima je dosta bogataša i pozera....pa su glasali za Trumpa :)))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije