Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

U Vučedolu su izmislili 
stočarstvo i prvi su u 
Europi obrađivali zemlju

22.02.2018.
u 00:01

Utvrđuje se i još jedna iznimno važna povijesna činjenica, a to je kako je jugoistočna Europa nastavila biti vezom između Istoka i Zapada i nakon dolaska zemljoradnika.

U novom broju jednog od najutjecajnijih svjetskih znanstvenih časopisa Nature bit će objavljen rad o genetskoj strukturi prapovijesnih populacija jugoistočne Europe – The genomic history of southeastern Europe. Riječ je o do sada možda i najznačajnijoj takvoj studiji vezanoj za ovaj dio Europe koja čak mijenja i povijest ovih prostora.

Upravo je na ovom području, prema novom radu, došlo do prvog doticaja lovaca skupljača i prvih zemljoradnika. Također, upravo su u naše krajeve stigli prvi zemljoradnici iz Anatolije koji će je proširiti i na ostatak Europe, sve do njezina sjevera. Doista, jugoistok Europe, odnosno naši krajevi, žila su kucavica dolaska obrađivanja zemlje u Europu. I to se sve događalo dvije tisuće godina prije nego što se do sada mislilo.

Sažeto, zemljoradnja se u Europi pojavila sredinom 7. tisućljeća pr. Kr. te je povezana s migrantima iz Anatolije koji su se najprije nastanili na jugoistoku Europe prije negoli su se proširili njezinim ostalim dijelovima.

Da bi se ovi procesi bolje razumjeli, analiziralo se ostatke 225 osoba koje su živjele na jugoistoku Europe i okolnim regijama između 12.000. i 500. godine pr. Kr. Studija pokazuje kako su prvi zemljoradnici sjeverne i zapadne Europe stigli upravo s jugoistoka, ali ispočetka bez ozbiljnijeg miješanja s postojećim stanovništvom koje su činili lovci sakupljači.

Utvrđuje se i još jedna iznimno važna povijesna činjenica, a to je kako je jugoistočna Europa nastavila biti vezom između Istoka i Zapada i nakon dolaska zemljoradnika. 

>>Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Dramatična potraga za povjerenikom. Plenković još nema zamjenu za Ramljaka, koji će raditi do izbora novog povjerenika   

>> Ministar prisilio radnu skupinu da ubrzano predloži novi Ovršni zakon   

>>Ante Deur: Ne bih bio na Pantovčaku ni trena da su branitelji “marginalci”      

>>Doris Pinčić Rogoznica: Trudna sam pet mjeseci, ali radim punom parom

  

 

Ključne riječi

Komentara 3

LE
lendon
05:38 22.02.2018.

Veselinu boljeje biti konjusar I to german nego tursko kopile. serv englenski sluga slav engleski rob.Cekajte kad ce Amerika da propane.Nikada.Vi neznate kosu narodi Amerike. Ol Germanska plemena.Proguglaj pravu istoriju svjetsku a ne lazi srpske.

TO
Tomisl
20:49 21.02.2018.

Na Vucedolu !!!

Avatar patkovic
patkovic
23:06 21.02.2018.

to su bili romi -kovači

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije