Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA 1976. GODINE

U veljači je stradala i Gvatemala: 23 tisuće mrtvih u potresu, sela izbrisana s lica zemlje

Foto: VL Arhiva
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.02.2023.
u 09:36

Nakon glavnog potresa uslijedilo je još tisuće slabijih udara. Bilo je i jačih potresa koji su uzrokovali dodatnu štetu i žrtve. Ozlijeđeno je više od 76 tisuća ljudi. Potres se osjetio u susjednim zemljama, a ozljede i štete su zabilježene u Hondurasu i Meksiku.

Više od 8700 ljudi poginulo je u Turskoj i Siriji od posljedica dva razorna potresa u ponedjeljak 6. veljače, a strahuje se da će taj broj dramatično rasti. Potres je srušio tisuće zgrada i kuća te je uništio prometnu infrastrukturu zbog. Ovo katastrofom moglo bi biti pogođeno više od 23 milijuna ljudi. Spasioci i dalje tragaju za ljudima zarobljenim ispod ruševina, a njima su se priključili i rođaci žrtava. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj u 10 najteže pogođenih pokrajina. Zemlje diljem svijeta šalju pomoć - specijalizirane timove, pse tragače i opremu.

Gotovo na isti datum, ali 1976. godine velika je tragedija potresla svijet. Potres magnitude 7.5 po Richteru pogodio je 4. veljače Gvatemalu. Epicentar je bio oko 160 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Gvatemale, a posljedice su bile katastrofalne. Preminulo je čak 23 tisuće ljudi, uništio na tisuće domova te uništio prometnu infrastrukturu. Nakon glavnog potresa uslijedilo je još tisuće slabijih udara. Bilo je i jačih potresa koji su uzrokovali dodatnu štetu i žrtve. Ozlijeđeno je više od 76 tisuća ljudi. Potres se osjetio u susjednim zemljama, a ozljede i štete su zabilježene u Hondurasu i Meksiku.

Foto: VL Arhiva

Epicentar potresa u blizini grada Los Amatesa koji se nalazi na istočnom dijelu rasjeda Montagu. Podrhtavanje se osjetilo približno 39 sekundi.

- Gvatemalska zemlja još uvijek podrhtava i pretprošle noći meteorološki opservatorij zabilježio je 338 potresa različitog intenziteta. Svaki novi potres povećava paniku među stanovništvom, zbog čega je život u zemlji skoro potpuno paraliziran - pisao je Večernji u veljači 1976. godine.

Srušeni mostovi, oštećeni putevi, odroni zemlje i nestašica goriva onemogućavaju dopremu hrane i drugih potreba stradalom stanovništvu u unutrašnjosti zemlje. Prema izjavama kurira koji iz unutrašnjosti stižu u glavni grad Gvatemale na mazgama i biciklima, potres je sravnio sa zemljom cijela sela - pisalo je u članku.

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije