Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROGE MJERE

U Velikoj Britaniji putnici iz 33 zemlje moraju u karantenu. Cijena - 1750 funti

New SARS-CoV-2 coronavirus variant discovered in Ealing, West London
Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
15.02.2021.
u 09:43

Drugim posjetiteljima iz zemalja trenutno na tzv. "crvenoj listi", koja uključuje južnoameričke države, Južnoafričku Republiku i Portugal, trenutno je zabranjen ulazak u Britaniju

U Velikoj Britaniji u ponedjeljak je počeo režim obavezne hotelske karantene za putnike iz više desetaka zemalja za koje se drži da su "visoko rizične" u pokušaju da se spriječi širenje novih sojeva koronavirusa.  

Nova zdravstvena politika zahtijeva da se svi britanski državljani i osobe sa stalnim boravištem koje uđu u Englesku iz 33 visoko rizične zemlje moraju 10 dana samoizolirati u obaveznoj karanteni u odobrenim hotelima te obaviti nekoliko testova na covid-19.

Drugim posjetiteljima iz zemalja trenutno na tzv. "crvenoj listi", koja uključuje južnoameričke države, Južnoafričku Republiku i Portugal, trenutno je zabranjen ulazak u Britaniju.

Osobe koje su ušle u zemlju a ustanovi se da su dale lažne podatke o boravku u jednoj od zemalja 10 dana prije povratka mogle bi dobiti 10 godina zatvora - što je izazvalo kritike zbog pretjeranosti.

Vlada je rekla da je dosad potpisala ugovore sa 16 hotela blizu engleskih zračnih luka osiguravši blizu 5000 soba te da je još 58.000 soba na čekanju.

"Nova pravila ojačat će sustav karantene i pružiti dodatnu razinu sigurnosti na granici protiv novih sojeva", rekao je ministar zdravstva Matt Hancock te dodao da će također zaštititi nacionalni sustav cijepljenja u razdoblju dok zemlja "radi na tome da se nastavi normalni život".

Karantena u trajanju 11 dana stajat će osobu 1750 funti (oko 15.000 kuna) a uključuje prijevoz, hranu, smještaj, sigurnosne troškove kao i osnovne usluge i testiranja.

Putnici moraju imati negativan rezultat na covid-19 test napravljen do tri dana prije povratka u Britaniju te rezervirati i platiti troškove karantene prije no što krenu u Britaniju.

Daljnje testove obavit će 2. i 8. dan boravka u Britaniji.

Svoje hotelske sobe smjet će napustiti "u vrlo ograničenim okolnostima", među koje spada vježbanje, no za to je potrebno "posebna dozvola" sigurnosnog osoblja.

Tko odbije testiranje, može dobiti kaznu između 8500 i 17.000 kuna, a oni koji se ne samoizoliraju mogli bi platiti između 43.000 i 86.000 kuna.

Britanska vlada iznijela je planove ranije ovaj mjesec nakon pritiska da se učvrste britanske granice u jeku bojazni da bi strani sojevi virusa mogli ugroziti dosad uspješni nacionalni program masovnog cijepljenja.

Prvu dozu cjepiva primilo je 15 milijuna najranjivijih ljudi, a nastojat će se cijepiti sve starije od 50 godina do svibnja.

Britanija zahtijeva od putnika iz zemlja koje nisu na "crvenoj listi" da pokažu negativan test na covid-19 te da se samoizoliraju 10 dana na mjestu koje sami izaberu.

Komentara 1

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
17:01 15.02.2021.

Samo uzvratiti Britancima istom mjerom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije