Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABORAVLJENA NAMIRNICA

U Varaždinu nekad i suce plaćali s hajdinom kašom

heljda
Foto: Marko Jurinec/PIXSEL
1/3
24.02.2014.
u 11:00

- Heljdu trebamo više koristiti u hrani, ali i kao ljekovito bilje. Ona ne sadrži gluten, a odličan je izvor proteina, vlakana i minerala - kaže profesor Ivan Kolak s Agronomskog fakulteta

Iako mnogi danas ne znaju za heljdu (ili popularnije hajdinu kašu), to je namirnica koja na sjeveru Hrvatske postoji još od 14. stoljeća. Iznimno je zdrava i ljekovita, a koliko je bila cijenjena govori i podatak da su je stari Varaždinci nekada koristili i kao platežno sredstvo.

Predavanje o heljdi

- Postoji zapis iz 1588. godine, o tome da je plaća varaždinskog suca Blaža Škrinjarića bila u naturi. Novca nije bilo, pa mu se platilo s heljdom - kazala je Ruža Levačić, predsjednica udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave - “Hajdina”.

Udruga je u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije u petak u Varaždinu organizirala zanimljivo predavanje “Heljda, kultura prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“ profesora Ivana Kolaka s Agronomskog fakulteta iz Zagreba.

Profesor Kolak u svom je izlaganju naglasio kako je područje sjeverozapadne Hrvatske u bivšoj državi imalo preko 40 posto proizvodnje heljde kao osnovne kulture, te kako je vrijeme da se heljda počne opet više koristiti i upotrebljavati.

- Heljdu trebamo više koristiti u hrani, ali i kao ljekovito bilje. Sve više ljudi je prisiljeno jesti namirnice koje ne sadrže gluten, a upravo je heljda odlična žitarica koja ga ne sadrži i zato je cijenjena zbog svoje proteinske vrijednosti, odličan je izvor vlakana i minerala - rekao je profesor Kolak.

Sudionici predavanja imali su priliku upoznati se i s detaljima oko zaštite tradicionalnog jela varaždinskog kraja – “Kučanski koščičjak”, jela koje su izmislili mještani Kučana i Zbelave.- Kučance su nekada zvali kašari, jer smo se bavili proizvodnjom hajdine kaše na što smo ponosni. Kaša je bila naša kultura življenja - kazala je Ruža Levatić.

Tajnu recepta za Kučanski koščičjak - kalorični kolač od heljdinog brašna i bučinog ulja, pak nije otkrila.

Čuvanje za one koji dolaze

A kako bi se hajdinu kašu zauvijek sačuvalo za buduće generacije, Udruga za biosjemenarstvo Varaždinske županije kreće u projekt oko revitalizacije, obnove i pokretanja biosjemenarstva za heljdu.

- Cilj projekta je pronalaženje, prikupljanje i odabir izvornog sjemena za pokusnu sjemensku proizvodnju, nakon čega će se vidjeti imamo li autohtono sjeme i koje je to - pojasnila nam je Ruža Levatić.

Komentara 1

ŽU
žuna
13:44 25.02.2014.

Danas je 21-vo stoljeće i suce pačaju EURIMA, ha,ha, ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije