Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavaju dupina

U uvali Mala Lamjana na Ugljanu pronađen ozlijeđeni dobri dupin

dupin (1)
Foto: Plavi svijet
1/3
31.05.2010.
u 10:25

Dupin ima tešku ozljedu korijena repne peraje oko koje je omotan veći komad ribarske mreže i konopa. Prema veličini i dubini rane, zaključili su da dupin već duže vrijeme povlači taj komad mreže za sobom.

ZADAR - Dok djelatnici iz PP Telašćica još uvijek pokušavaju ući u trag mladunčetu ranjenog dupina koje je posljednji put zamijećeno prošli ponedjeljak u prolazu Velika Proversa, još jedan dupin zamijećen je kod uvale Mala Lamjana na otoku Ugljanu.

Naime, Plavi svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora u subotu ujutro zaprimio je dojavu da je ispred uvale Mala Lamjana zamijećen dupin s ozljedom repne peraje. Istraživači Plavog svijeta, mr.sc. Nikolina Rako i prof. Grgur Pleslić, odmah su se uputili prema Ugljanu kako bi utvrdili u kakvom je stanju dupin te kolike su ozljede.

Utvrdili su da se radi o odraslom dobrom dupinu (Tursiops truncatus) u dobroj fizičkoj kondiciji, ali s teškom ozljedom korijena repne peraje oko koje je omotan veći komad ribarske mreže i konopa. Prema veličini i dubini rane, zaključili su da dupin već duže vrijeme povlači taj komad mreže za sobom.

Također, s obzirom na veliku ozljedu koju je zapletena mreža napravila na repnom dijelu tijela dupina pretpostavljaju da je mreža bila zakvačena te je dupin prilikom pokušaja da se izvuče iz mreže snažnim povlačenjem napravio duboke posjekotine u koje su se urezali konop i mreža. Zakvačena mreža, vjerojatno dodatno otežana olovom, povlačila je dupina prema dnu otežavajući pokušaje da izađe na površinu udahnuti zrak.

Stručnjaci Plavog svijeta pokušali su prići životinji, ali, iako je dupin bio vidno iscrpljen te u stanju šoka, nije dopuštao približavanje istraživačkog plovila. Pokušavali su se plivajući u više navrata približiti životinji kako bi je oslobodili, no bezuspješno. U pomoć su im priskočili i ronioci iz Ronilačkog centra Ugljan, ali i to je bilo bezuspješno. 

Iz  Plavog svijeta navode da je ozlijeđeni dupin kod Lamjane u sve težem stanju te postoji mogućnost da se životinja uguši ili nasuče na obalu.
Stoga mole sve građane da im dojave svoja opažanja u slučaju susreta s dupinom (tel 051 604 666) te da se ne približavaju dupinu, posebice ne s ciljem hvatanja životinje i slično.

O cijeloj situaciji obaviješteni su Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode, Inspektor zaštite prirode Zadarske županije te Pomorska policija te će u suradnji s njima pokušati daljnje akcije spašavanja ovog dobrog dupina.

Detaljnim uspoređivanjem fotografija leđne peraje lamjanskog dupina s dupinima u katalogu leđnih peraja dobrih dupina sjevernog Jadrana utvrđeno je kako se ne nalazi u katalogu te da se radi o dosad nepoznatoj jedinki.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
11:14 31.05.2010.

To su ga ranili šugavi ribari koji su opustošili Jadran. Sumljam da su ga i htjeli ubiti.

SM
smacky
12:55 31.05.2010.

Naravno da ne dopušta ljudima da mu se približe. Mislite li da doista ne zna tko ga je zapravo ozljedio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije