Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U sukobima čeških desničara s policijom 14-ero ozlijeđenih

17.11.2008.
u 22:55

Više od 500 podržavatelja češke ekstremno desničarske "Radničke stranke" sukobilo se u ponedjeljak s policijom u romskom predgrađu grada Litvinova na sjeveru Češke.

Najmanje je 14-ro osoba, sedmero policajaca i sedmero prosvjednika, ozlijeđeno kada su aktivisti počeli bacati kamenje, pirotehnička sredstva i molotovljeve koktele na oko 1000 policajaca, izvijestila je agencija ČTK, a jedno je policijsko vozilo zapaljeno.

"Policija je pokušala vratiti prosvjednike natrag na planiranu rutu povorke ali su oni počeli bacati zapaljene boce s benzinom", rekla je glasnogovornica policije.

Mimohod se održao na češki nacionalni praznik kojim se podsjeća na uvođenje nacističkih restrikcija na sveučilištima 1939. i obilježavaju studentski prosvjedi 1989. koji su pokrenuli baršunastu revoluciju kojom je okončana vlast komunističke partije u toj državi.

ČTK je izvijestila da je uhićeno 15 prosvjednika a češki su mediji rekli da je policija obuzdavala nekoliko stotina Roma, od kojih su neki bili naoružani palicama, da se izravno ne sukobe s podržavateljima Radničke stranke.

Ministarstvo unutarnjih poslova ranije ove godine Radničku je stranku proglasilo ekstremističkom a vlasti su povele postupak raspuštanja te stranke.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije