Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNICEF-ova analiza:

"U Slavoniji i Dalmaciji otvoriti klinike za mentalno zdravlje djece"

milanka opacic
Patrik Macek/Pixsell
08.05.2012.
u 13:30

Ministrica Milanka Opačić najavila izmjene Zakona o udomiteljstvu te Zakon o dadiljama koji je potreban jer je ta skrb nedovoljna u Hrvatskoj.

Postoje velike teritorijalne razlike s obzirom na zadovoljavanje prava djece u Hrvatskoj i potrebno je otvarati poliklinike za mentalno zdravlje djece i u drugim regijama, ponajprije u Slavoniji i Dalmaciji, pokazala je nova UNICEF-ova analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj predstavljena danas u Hrvatskom saboru.

Posljednja analiza rađena je 1998. godine i od tada je došlo do velikih poboljšanja prava djece i žena u Hrvatskoj, no voditelji projekta pripremili su preporuke kojim bi se ta prava još više poboljšala.

Voditeljica projekta na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar Andreja Brajša Žganec objasnila je da je analiza napravljena na temelju više od 300 izvora kvalitativnih i kvantitativnih istraživanja, dokumenata i zakona.

– Na temelju toga došli smo do spoznaja da treba na nacionalnoj razini organizirati sustavnije prikupljanje podataka iz područja djece i žena, potrebno je raditi preventivne programe u različitim segmentima područja djece i žena, a osim toga potrebno je osnažiti i zaposliti veći broj stručnjaka koji će te programe osmisliti, realizirati i na kraju evaluirati – rekla je Brajša Žganec.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić podsjetila je da ove godine istječe Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012., pa će ova analiza biti kvalitetna podloga za izradu nove strategije.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je da je pri preuzimanju ministarstva zatekla brojna područja koja nemaju nikakvu analizu stanja i potreba, dok s druge strane imamo inflaciju strategija i akata od kojih se na koncu ne izvuku nikakve poduke niti se s njima išta poduzima. Zato je objasnila kakve sve zakone sada priprema njeno ministarstvo, pa je najavila nove promjene Zakona o socijalnoj skrbi koje će ići prema rasterećenju djelatnika od nepotrebnih administrativnih poslova kako bi se kvalitetnije bavili svojim pravim poslom.

– Uskoro će ići i izmjene Zakona o udomiteljstvu s obzirom na to da su udomitelji poprilično nezaštićeni postojećim zakonom. Potrebno je uvesti sustav edukacije kako bi se znali ponašati s visokotraumatiziranom djecom koju primaju u svoje domove – kazala je Opačić te najavila i izmjenu Obiteljskog zakona koja će se posebno baviti sa sve više visokotraumatizirane djece zbog konfliktnih razvoda braka njihovih roditelja.

Također je najavila i Zakon o dadiljama koji je potreban jer je ta skrb nedovoljna u Hrvatskoj.

– Imamo veliki broj educiranih žena, ali nemamo zakonskog uporišta za njihov rad. Moramo napraviti zakonsku podlogu za njihovo financijsko funkcioniranje – tvrdi ministrica Opačić.

 Djeca i adolescenti čine 21,1 posto od ukupno procijenjenog broja stanovnika što Hrvatsku čini zemljom s relativno niskim udjelom djece u cjelokupnom stanovništvu (ispod prosjeka EU od 25 posto). Danas se na skrb za djecu u Hrvatskoj, isključujući obrazovanje, troši 1,6 posto državnog proračuna. Ukupni izdaci za obrazovanje u 2007. dosegnuli su četiri posto što je za jedan posto niže od prosjeka 27 zemalja članica EU, dok je srednjoškolsko obrazovanje za koje se izdvaja manje od jedan posto BDP-a daleko najpotplaćenije područje obrazovanja u Hrvatskoj.

Analiza je pokazala kako je udio djece do 15 godina koja žive u uvjetima krajnjeg siromaštva Hrvatskoj nizak u odnosu na Istočnu Europu, a većina djece koja žive u uvjetima siromaštva dolaze iz Istočne i Središnje Hrvatske. Pomoću dječjeg doplatka 2008. godine stopa relativnog siromaštva među djecom smanjena je za 22 posto, a stopa siromaštva cjelokupnog stanovništva za osam posto.

Gospodarska kriza je posebno negativno pogodila djecu te se očekuje veće povećanje siromaštva među djecom nego među općom populacijom. Posebno se jednoroditeljske obitelji i obitelji s više djece nalaze u položaju razmjerno visokog rizika od zapadanja u siromaštvo. U Hrvatskoj je svaka peta obitelj jednoroditeljska dok 13 posto svih obitelji ima troje ili više djece.

Ključne riječi

Komentara 2

MS
mare_split
15:16 08.05.2012.

Premalo, točnije ništa, nije napisano o klinikama za mentalno zdravlje djece, no i bez toga poručio bi ministrici da UM djece ostavi na miru! Uhvate li ih psihijatri i farmaceutska industrija uništiti će ih! Pustite djecu da ODRASTAJU kao djeca, a ne po klinikama (ludnicama za djecu!) u koje će dospjeti jer su učitelji, ravnatelji, pedagozi i sociolozi i sami psihički bolesni, i bez potrebnog STRPLJENJA i načina u ophođenju s djecom, ... a moguće su i dio tog \'lanca\' \'brige o zdravlju\' - što je - krvavi biznis! Ministrice ... organizirajte opću sportsku, glazbenu, književnu, prirodoslovnu i sl. - aktivnost za djecu ... izveredite ih iz kuća u kojima bulje u računala i dajte im da odrastu kao DJETE! Manite se gluposti! Psihijtri su uboijice uma ... Dokaz: pogledajte u bolesnički karton njihovih pacijenata i pogledajte kako su od \'depresije\' (za što je velikim djelom kriva POLITIKA!) učinili shizofrenije, teške poremećaje osobnosti i ssmoubojice!

SI
sinaj
20:35 08.05.2012.

potrebno je otvarati poliklinike za mentalno zdravlje djece ____________________________ Djeci nisu potrebne poliklinike nego roditelji. Na tim poliklinikama možete liječiti samo onu djecu koja neće znati tko im je mama, a tko tata. Valjda zato i pripremate teren.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije