Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlamentarni izbori

Indicije o mogućim nepravilnostima: 'Nisam dobio nijedan preferencijalni glas, a glasao sam za sebe'

Glasačka kutija
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
26.01.2016.
u 10:46

Javio se Slavko Muža (HKS) iz Gline, koji se nalazio na drugom mjestu koalicijske liste HKS, HSP i Obiteljske stranke. Ističe sumnju u manipuliranje preferencijalnim glasovima

U Sisačko-moslavačkoj županiji pojavile su se indicije o mogućim nepravilnostima na proteklim parlamentarnim izborima.

Javio se Slavko Muža (HKS)  iz Gline, koji se nalazio na drugom mjestu koalicijske liste HKS, HSP i Obiteljske stranke. Ističe sumnju u manipuliranje preferencijalnim glasovima.

– Prema službenim podacima DIP-a, na svom biračkom mjestu Dom zdravlja 2 u Glini nisam dobio nijedan preferencijalni glas, a siguran sam da imam barem dva glasa – moj i majke. Žalio sam se nakon objave rezultata DIP-u i rekli su mi da sam sa žalbom zakasnio – kazuje Muža.

Na tom biračkom mjestu, prema podacima DIP-a, od upisanih 423 birača glasalo je njih 226. Tri su listića bila nevažeća.

HDZ-ova koalicija dobila je 117, SDP-ova 67 glasova, MOST 12, Živi zid 11, a HKS-ova koalicija, na kojoj se natjecao i Muža, deset glasova. Svih deset glasova preferencijalno je bilo od Branka Borkovića, mladog jastreba koji je bio prvi na listi, ispred Slavka Muže.

Na susjednom biračkom mjestu – Dom zdravlja 1 Glina, od 88 birača glasovalo je njih 40. SDP je dobio 24, HDZ osam, a HKS jedan, koji je preferencijalno dobio upravo Slavko Muža.

Na probleme s rezultatima upozorio je i bivši saborski zastupnik Mladen Novak, koji je na izborima bio prvi na listi ORaH-a.

– Na biračkom mjestu u Domu umirovljenika Sisak ORaH nije dobio nijedan glas, a tamo je glasovala moja majka. Siguran sam da je glasovala za mene i ORaH – kazuje Novak koji ističe da se nije žalio Državnom izbornom povjerenstvu sumnjajući da će taj jedan glas nešto promijeniti no da je siguran da je OraH trebao tamo imati barem taj jedan glas.

Prema službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva na tom biračkom mjestu 8. studenog glasovalo je 117 od 208 upisanih birača. SDP-ova koalicija dobila je 54, HDZ-ova 41, MOST 14, Živi zid četiri te HKS, A-HSP, Reformisti i Akcija mladih po jedan glas.

>> Tomislav Karamarko: Ima indicija da su nam ukrali 5-6 mandata. Ispitat ćemo to!

>> Grbin: HDZ i koalicijski partneri se prikazuju kao žrtve izborne prijevare, jer u svojem programu nemaju ništa

Komentara 38

Avatar Sandokan
Sandokan
10:58 26.01.2016.

Arsen Bauk priča o potrebnih 70.000 glasova koji bi se oduzeli HDZu i pripisali SDPu. Hm!? A što ako su SDPu pripisivani glasovi ovih takozvanih malih stranaka i malih koalicija koje nisu imale svoje predstavnike na biračkim mjestima, možda ih je tek par stotina (možda i koju tisuću) po izbornoj jedinici APISov sustav automatski (manipuliranim programom) pripisivao SDPu pa s obzirom da na biračkom mjestu nije bilo nikoga od spomenutih "malih" lijepo je SDP dobio prevagu po onoj Donthovoj metodi. Hmmm, perfidno odrađeno, mislim da nisam daleko od istine, a pored toga, Karamarko, šta god o njemu rekli, je jako promišljen i informiran. Moglo bi biti frke.

Avatar mrzimcrvene
mrzimcrvene
10:58 26.01.2016.

ma ne nije to istina..mi iz sdp smo andeli nikad mi nismo nikoga ostetili svojom politkom ,nije zbog nas Darko pajcic umro od batina..nismo mi uveli cirilicu vukovaru nee nismo mi zabranili demokraciju nismo ne

DU
Deleted user
11:05 26.01.2016.

Nikad prije ovih izbora se nije dogodilo da je SDP u drgom djelu izborne noći povećao broj glasova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije