Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANOST

U Salzburgu svečano obilježeno otvaranje Konzulata RH

Konzulat
Foto: Katarina Dorkin Križ
1/2
14.06.2014.
u 00:20

- U Salzburgu živi oko 12 tisuća Hrvata i ova je austrijska pokrajina, kao poveznica između Austrije i Hrvatske vrlo važna za našu zemlju - istakao je Bakota.

U mramornoj dvorani dvorca Mirabell u Salzburgu u petak je svečano obilježeno otvaranje Konzulata Republike Hrvatske u Mozartovom rodnom gradu.

Domaćini svečanosti bili su hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i novoimenovani počasni konzul za grad i pokrajinu Salzburg, Austrijanac Hubert Palfinger. Palfinger je jedan od najvećih i najznačajnijih austrijskih poduzetnika koji se bavi proizvodnjom hidrauličkih dizalica i zapošljava oko sedam tisuća ljudi širom svijeta, a svoje pogone ima i u Hrvatskoj.

U prvom dijelu svečanosti počasni hrvatski konzul pozdravio je brojne okupljene uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturno-društvenog života Salzburga te predstavnike hrvatske zajednice, zahvalivši pritom na ukazanom mu povjerenju. Izrazio je zadovoljstvo da predstavlja upravo RH, "lijepu i za Austriju važnu zemlju", s kojom je gospodarski povezan.

U Salzburgu živi oko 12 tisuća Hrvata

Uz Palfingera skupu su se obratili i zastupnik Pokrajinskog parlamenta Salzburga Wolfgang Mayer u ime poglavara ove austrijske pokrajine Wilfrieda Haslauera te salzburški dogradonačelnik Harald Preuner.

Nakon njih govorio je hrvatski veleposlanik Bakota, naglasivši važnost otvaranja Konzularnog ureda u Salzburgu za unapređenje hrvatsko-austrijskih bilateralnih odnosa, posebice gospodarskih. Ukazao je i na nove mogućnosti suradnje na području kulture. - U Salzburgu živi oko 12 tisuća Hrvata i ova je austrijska pokrajina, kao poveznica između Austrije i Hrvatske vrlo važna za našu zemlju - istakao je Bakota, zahvalivši se počasnom konzulu na svekolikoj pomoći poplavljenim područjima u Hrvatskoj. Iskoristio je prigodu da se osvrne i na godinu dana hrvatskog članstva u EU, zaključivi prvi dio svečanosti.

Drugi dio svečanog obilježavanja otvaranja Konzulata RH u Salzburgu u čijem je sklopu obilježen i Dan hrvatske državnosti, obilježio je svojim nastupom mladi talentirani i višestruko nagrađivani hrvatski pijanist Peter Klasan, oduševivši nazočnu publiku svojim izvedbama "Mariposa de luz“ Davorina Kempfa i Wanderer fantazijama Franza Schuberta.
Nakon umjetničkog djela programa počasni konzul Palfinger sa suprugom upriličio je prigodni domjenak.

>>Dvije ljepotice Mladena Mitara koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnima

Komentara 1

NV
novo vriijeme
08:57 14.06.2014.

Od Salzburga do Beča vozi vlak 3h a mi ćemo otvarati i plaćati konzulat, struja, osiguranje, auto, osobe, reprezentacija konzulata. Mnoge zemlje su povukle ambasade i konzulate iz Hrvatske od kada smo ušli u EU a mi ih sam otvaramo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije