Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stare rane

U Saboru održana 23. godišnjica genocida u Srebrenici

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
06.07.2018.
u 14:31

Svi okupljeni ponovno su nosili srebrenički cvijet Sjećanja koji sa svojih 11 bijelih latica sve podsjeća da se uskoro približava 11. srpnja, dan kada je 1995. godine pobijeno više od 8500 staraca, muškaraca i djece.

U Hrvatskom saboru danas je obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici, a svi okupljeni ponovno su nosili srebrenički cvijet Sjećanja koji sa svojih 11 bijelih latica sve podsjeća da se uskoro približava 11. srpnja, dan kada je 1995. godine pobijeno više od 8500 staraca, muškaraca i djece.

I ove godine će se 11. srpnja na kolektivnoj dženazi ukopati smrtni ostaci 35 identificiranih žrtava, kazao je predsjednik Vijeća bošnjačke manjine Grada Zagreba Harun Omerbašić, objasnivši kako su među njima četiri maloljetne osobe, najmlađa žrtva imala 16 godina, a najstarija 71, s time da je među njima bio i trudni mladi bračni par. Osim toga, dodao je, kompletiraju se ranije pronađena tijela, pa se očekuje ukop i 80 novih žrtava, a potraga traje za tijelima još 1000 žrtava.

- Ove godine je srpsko vodstvo općine Srebrenica dodijelilo zlatnu plaketu Miloradu Dodiku koji i dalje negira genocid u Srebrenici. U nadi da je pred ljudima ovih krajeva svjetlija budućnost, izražavam nadu da se više nikada neće ponoviti Srebrenica – kazao je Omerbašić.

Zastupnica bošnjačke manjine koja je sudjelovala u organizaciji ove tužne obljetnice Ermina Lekaj Prljaskaj podsjetila je da je prije 23 godine vojska bosanskih Srba pod vodstvom Ratka Mladića preuzela Srebrenicu i nakon pada enklave počinila nezapamćene zločine.

- Za one koji i dalje tragaju za ostacima svojih najmilijih ova tragedija nije samo traumatična prošlost nego i bolna sadašnjost. Kako je uopće moguće da se ovakav zločin dogodi pred očima civiliziranog svijeta – zapitala se Lekaj Prljaskaj zaključivši kako će moralna obveza naše generacije biti ispunjena kada se bude prenijela cjelovita istina o ovom strašnom zločinu.

Mevludi ef. Arslani, izaslanik muftije Aziza ef. Hasanovića kazao je da je u Srebrenici zlo pobijedilo dobro.

- Kakvu budućnost očekivati bez pravde i istine? Oni koji negiraju ovaj genocid bolje da prihvate istinu jer je suočavanje s istinom jedini put ka izgradnji međusobnog povjerenja – kazao je ef. Arslani dodavši kako je nečinjenje dobrih ljudi najbolji recept za uspjeh loših.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je Srebrenica moralni testament naše epohe, te kako je Srebrenica i 23 godine nakon masakra neispričana priča o ljudskoj patnji. Naglasio je kako su uz Srebrenicu i zločini iz Foče, Bihaća, Sarajeva..., dokaz da su prema Srbima bošnjaci trebali nestati s lica zemlje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako sjećanje na Srebrenicu svake godine iznova otvara stare rane, oživljava bol i patnju preživjelih žrtava, koje se ne mogu izbrisati.

- Današnja komemoracija nije i ne smije biti samo simbolička. Ona mora biti i naša potvrda da smo izvukli pouku i da imamo jasnu poruku za mlađe naraštaje. Jer Srebrenica se nije trebala dogoditi, a ipak jest. Vukovar, Škabrnja i svi zločini nisu se smjeli dogoditi, a ipak jesu.

Žrtve agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kao i svaki rat, moraju ostati u našem kolektivnom sjećanju kao trajni podsjetnik kako se iznenada, brzo i tragično – zbog predrasuda i nesnošljivosti – ljudsko dostojanstvo može pretvoriti u ponor nesnošljive okrutnosti. Europa je u prošlom stoljeću već tome svjedočila. Sjetimo se Holokausta.

Pedeset godina nakon, genocid se ponovio – poručio je Jandroković dodavši kako je istina važna zbog žrtava, ali i zbog preživjelih i njihovih obitelji.

Komentara 13

AS
ante_slavonac
23:16 06.07.2018.

hebo vas četnički VL

Avatar 15545
15545
16:20 06.07.2018.

kad je godisnjica za Ahmice? to ne vidim nidje...

RO
rotuutor
15:39 06.07.2018.

Mladicu zamjeram sto nije temeljitije obavio posao.Uostalom sta mi imamo sa Srebrenicom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije