Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suprotno praksi

U Saboru danas glasovanje o 'lex LNG'

Omišalj: Građani protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/2
14.06.2018.
u 06:30

Sabor bi u četvrtak trebao završiti dan prije započetu raspravu o Izvješću pučke pravobraniteljice za 2017. godinu, raspraviti izvješća o radu četiri obvezna mirovinska fonda u prošloj godini, te izvješće o poslovanju HRT-a za 2016. godinu

Suprotno uobičajenoj praksi glasovanja petkom, Hrvatski sabor glasovat će već u četvrtak kada bi trebao donijeti i Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. 'lex LNG'.

Prijedlog tog zakona izazvao je u javnosti i struci brojne kontroverze te osudu lokalne zajednice, a nezadovoljni što se zakon donosi po hitnoj, umjesto redovnoj proceduri, iz SDP-a su na njega uložili čak 360, od ukupno 380 amandmana.

Izjašnjavanje o tim amandmanima u petak je trajalo gotovo šest sati, a u četvrtak bi se o njima konačno trebalo glasovati, kao i o samom zakonu kojim se uređuje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade, definira naknada za sigurnost opskrbe, itd.

Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

Za očekivati je da Sabor u četvrtak glasuje i o izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), koje trebaju ubrzati pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar ranije je tumačio kako će te zakonske izmjene omogućiti da se, osim državnim službenicima, osiguraju stanovi i javnim službenicima i namještenicima javnih službi u okviru posebnih programa POS-a, prema kojem će se graditi stanovi u svrhu davanja u najam.

"Ovim zakonom pokrećemo rješavanje stambenog pitanja izgradnjom 'POS stanova' za deficitarna zanimanja za znanstvenike, profesore, učitelje, liječnike i sva zanimanja za kojima postoji potreba u gradovima, općinama i županijama. Znamo kako je teško privući i zadržati takve ljude u manjim sredinama. Najam bi plaćale općine, gradovi, županije i institucije u vlasništvu države", rekao je Štromar.

Sabor bi u četvrtak trebao završiti dan prije započetu raspravu o Izvješću pučke pravobraniteljice za 2017. godinu, raspraviti izvješća o radu četiri obvezna mirovinska fonda u prošloj godini, te izvješće o poslovanju HRT-a za 2016. godinu.

Omišalj: Građani protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala
1/6

Komentara 2

GV
golub Vaso
10:12 14.06.2018.

veleizdaja po nalogu Buzina, toliko o domoljubima

Avatar nekakav
nekakav
08:10 14.06.2018.

sve je ok, ali naknada za sigurnost u opskrbi je kukavičje jaje, radi čega ćemo imati 30% skuplji plin nego bi inače imali, jer 'investitoru' treba osigurati da nema pada planiranog profita. kao i koncesionar istarskog ipsilona, tunela učke, autoceste macelj, svi oni od države dobiju dodatni novac, jer prometom na cestama ne zarade kolko su planirali. litva je iskusila što znači lng terminal, i umjesto da od rusa i dalje kupuju plin po tržišnim cijenama, oni pod pritiskom amera, kao i mi, ulupali milijardu dolara u lng terminal, koji im sad zjapi prazan, ne radi ni sa 30% kapaciteta. a da bi sustav uopće funkcionirao, građani plaćali skoro 40% skuplje plin, radi čega ih je EU i kaznila, jer su mutili sa tim naknadama, koej je prvo država plaćala privatnoj kompaniji, onda su kroz cijenu plina pokušali teret prebaciti na potrošače, gdje im je najviše stradao najveći potrošač, petrokemija. poljaci imaju lng terminal, ali ih vrućina spopala kad su dobili prvi račun od amera za plin. ruski plin, inače... najjeftiniji plin je iz cijevi. sigurna opskrba, bez utjecaja na okoliš. a plutajući lng, svaka čast. to treba znati izlobirati, i osigurati si lijepu paru, bez obzira kolko plina prodao! da ne bu zabune, i hdz i sdp isto rade, i ovakav projekt bi jednako obrazlagali i branili. svaka vlast radi isto. time dobiva podršku u eu i americi, koje pak vode korporacije. vi ste inače bili protiv tipp-a, ugovora kojim bi države izgubile puno toga. ovaj zakon je mali 'tipp'. zarada sigurna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije