Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Rovinju počeli Dani arhitekata 2.0, godišnja konferencija Hrvatske komore arhitekata

Na ovogodišnjim Danima bit će govora o visokoškolskom obrazovanju arhitekata koje je u 21. stoljeću suočeno s novim globalnim poslovnim i tehnološkim okruženjem, o arhitektima kao poduzetnicima i izazovima koji se pred njih stavljaju, o cjeloživotnom obrazovanju arhitekata, o arhitekturi zgrada za odgoj i obrazovanje, o urbanističkim i arhitektonskim natječajima.
03. svibnja 2018. u 18:34 0 komentara 425 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Više od 400 hrvatskih arhitekata okupilo se u Rovinju, na današnjem otvorenju trodnevne stručne konferencije Dani arhitekata 2.0, čija je tema obrazovanje kao ključ za poslovni i profesionalni napredak društva u cjelini, a time i arhitektonske struke. Drugu po redu strukovnu godišnju konferenciju organizirala je Hrvatska komora arhitekata (HKA), a konferencija traje do subote, 5. svibnja u Hotelu Lone. Na ovogodišnjim Danima bit će govora o visokoškolskom obrazovanju arhitekata koje je u 21. stoljeću suočeno s novim globalnim poslovnim i tehnološkim okruženjem, o arhitektima kao poduzetnicima i izazovima koji se pred njih stavljaju, o cjeloživotnom obrazovanju arhitekata, o arhitekturi zgrada za odgoj i obrazovanje, o urbanističkim i arhitektonskim natječajima. 

Dvostruki propust : Natpis “sagradili” na donjoj je ploči, a ona bi trebala stajati gore Kaj to piše Primjećujete li što nije u redu s pločom arhitekata koji su zadužili Zagreb?

Dane arhitekata otvorila je predsjednica HKA, dipl. ing. arh. Željka Jurković naglasivši ulogu koju arhitekti imaju u društvu, glavnih zagovornika unaprjeđenja vrsnoće izgrađenog prostora i zaštite javnog interesa.

“Cilj obrazovanja arhitekata mogao bi pojednostavljeno glasiti: svojim djelovanjem arhitekt treba poboljšati prostor u kojem pojedinac i društvo žive. Na žalost, taj cilj i tu misiju postojanja i djelovanja arhitekata teško je u Hrvatskoj ostvariti dijelom i zbog toga što je naš rad opterećen mnogim često nepotrebnim procedurama koje u drugi plan stavljaju bit arhitektonske struke: kvalitetu izgrađenog prostora. Zato stalno ponavljamo da je nužno da zakonodavac osvijesti značenje i pravu vrijednost prostora u Hrvatskoj! Ako su prostor i zaštita prostora naše temeljno nacionalno dobro, a očuvanje i unaprjeđenje vrijednosti tog prostora primarno zadatak arhitekata, onda je nužno profesiji arhitekt osigurati zakonodavni okvir koji će to omogućiti”, naglasila je Jurković.

 | Autor :

Jurković je kazala i kako ponovno traže od državne i svake druge uprave pojednostavnjenje administrativnih procesa koji su postali gotovo nepremostiva prepreka stručnom djelovanju arhitekata. “Kao društvo u cjelini, kao pripadnici cjelokupne inženjerske zajednice i kao pojedinci - arhitekti, zagovaratelji i vječni branitelji općih interesa, nemamo više vremena za najniže ponude, nemamo više vremena za odustajanja od kvalitete, nemamo vremena za zakonske eksperimente i prečestu izmjenu regulative.

Hrvatska komora arhitekata, kao i do sada, stoji na raspolaganju svim nadležnim ministarstvima za suradnju i usuglašavanje stavova” , istaknula je Jurković.

Temu oblikovanja obrazovanja arhitekata otvorili su akademik Nikola Bašić i renomirani riječki arhitekt Idis Turato, a prvi dan konferencije u Rovinju završio je predavanjem Klaudia Muçe, arhitekta iz poznatog danskog arhitektonskog studija CEBRA koji je govorio o arhitekturi koja inspirira.

U nastavku Dana arhitekata brojne okupljene arhitekte očekuju i okrugli stolovi o edukaciji arhitekata, zakonodavstvu, urbanističkim i arhitektonskim natječajima, kao i o poslovnoj praksi arhitekata. Podsjećamo, u okviru svečane večere, drugog dana konferencije, u petak, 4. svibnja, u prostoru The Factory (bivše hala TDR-a) bit će proglašeni dobitnici godišnje nagrade Komore arhitekata za 2017. Godinu: Medalje za arhitekturu, Medalje za urbanizam i Medalje za konceptualni pothvat.

Vila na Perjavici 'Nagrađenu “Kuću za dvoje” stvarao sam čak 40 godina' OŠ ŽNJAN-PAZDIGRAD nominirani projekt Osnovna škola Žnjan u utrci za Medalju za arhitekturu
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.