Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovinski rat

U proceduru ide zakon kojim će SAD nametnuti sankcije Kini

Dolar
AFP/Reuters
24.09.2010.
u 20:13

Sjedinjene Države već duže optužuju Kinu da drži vrijednost juana na niskoj razini kako bi svoju robu učinila što konkurentnijom na svjetskom tržištu.

Odbor američkog Kongresa odobrio je da u proceduru krene zakon kojim će se nametnuti svojevrsne trgovinske sankcije za Kinu. Zakon će se naći pred Zastupničkim domom idućega tjedna, a ukoliko bude izglasan i z Senatu, na svu robu iz zemalja koje na umjetno niskoj razini drže vrijednost svoje valute, nametat će se posebne carine.

Sjedinjene Države već duže vrijeme optužuju Kinu da drže vrijednost juana na niskoj razini kako bi svoju robu učinila što konkurentnijom na svjetskom tržištu. Washington smatra kako juan koji ima ovu vrijednost ima duboke i teške posljedice na američke radnike i na njihova radna mjesta, te naglašava kako se radi teškoj i ozbiljnoj manipulaciji. Ako zakon bude izglasovan, ministarstvo trgovine dobit će ovlasti da procijeni u kojoj je mjeri neka zemlja obezvrijedila svoju valutu i kolika se carina na njene proizvode treba nametnuti.

Pod pritiskom Washingtona, Kina je ovoga ljeta odustala od fiksnog tečaja juana prema dolaru, no Peking je izravno kontrolirao promjene tečaja i nije dozvoljavao da on fluktuira više od 1,9 posto.

Ključne riječi

Komentara 74

SR
Srbijanac
23:36 25.09.2010.

A ko ce kazniti FED zbog depresiranja dolara?

RE
rezonancija
13:00 27.09.2010.

rea.streptomicin,sretni sizif.stockholm i ostali mjenjajte poslodavce jer uskoro svi vasi polodavci odose na zaslizeno \"bolovanje\"

Avatar bakunjin
bakunjin
16:21 25.09.2010.

Osim ako se ne probudi kakav Castro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije