Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNE SNIMKE

U privatnoj bolnici mučili pacijente s posebnim potrebama

mučenje u bolnici winterbourne view (1)
Facebook
01.06.2011.
u 11:00

Kamerom je "uhvaćeno" da neke pacijente neprestano bacaju na pod, pljuskaju, izazivaju, podbadaju i odjevene tuširaju hladnom vodom

Nakon tajne snimke BBC-a bristolska policija uhitila je četiri osobe osumnjičene za zlostavljanje pacijenata u privatnoj bolnici. Na tajnim snimkama u bolnici Winterbourne View vidljivo je fizičko i psihičko zlostavljanje štićenika bolnice.

Priču koju donosi BBC prenijeli su gotovo svi svjetski mediji, a razotkrila je grozomoran način mučenja pacijenata koji imaju poteškoće u učenju ili boluju od autizma. Vlasnici bolnice, tvrtka Castlebeck, ispričali su se i suspendirali 13 zaposlenika bristolske bolnice, pacijente premjestili u druge ustanove, a u 56 domova i bolnica u svom vlasništvu poslali inspekcije.

Policija je potvrdila da su uhitili tri muškarca i ženu u sklopu istrage bolnice, a sve je počelo petotjednim tajnim snimanjem reportera BBC-a koji je svojom kamerom "uhvatio" kako se neke od najranjivijih pacijenata neprestano baca na pod, šamara, izaziva, podbada i odjevene vuče pod hladan tuš.

Na snimkama je vidljivo kako 18-godišnju pacijenticu Simone zaposlenici verbalno zlostavljaju i dok zapomaže, odvlače je pod hladan tuš. Njezini roditelji potvrdili su da im je rekla da je u bolnici zlostavljaju, ali zaposlenici su to odlučno zanijekali.

– Rekla nam je da su je tukli, vukli za kosu... ali nisam joj vjerovala jer je to terapijska ustanova – plačući je prepričala reporteru BBC-a Simoneina majka. Državni savjetnik za Jim Mansell kaže da je na snimkama vidljivo da osoblje bolnice jedva čeka priliku za napad na pacijente i upotrebu sile.

BBC se odlučio za tajno snimanje ustanove nakon što im se obratila bivša zaposlenica bolnice koja je bila vrlo zabrinuta za ponašanje osoblja prema pacijentima. I sam reporter BBC-a Joe Casey, koji je snimao događaje u bolnici, šokiran je onim što je vidio.

– Skoro svakog dana gledao sam kako zaposlenici iz zabave muče najranjivije članove našeg društva. Neke od tih prizora teško je zaboraviti – kazao je Casey.

Nakon što se vijest o mučenju pacijenata s poteškoćama proširila na društvenoj mreži Facebook, osnovano je više od 10 grupa koje osuđuju ponašanje zaposlenika, traže njihovo zatvaranje i zatvaranje ustanove...

Komentara 40

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:25 02.06.2011.

zato u sve takve ustanove treba instalirati kamere, kao u kockarnice, a posebno povjerenstvo sastavljeno od roditelja i državnih službenika bi to povremeno kontroliralo! bar kamere danas nisu problem.

PG
praseca gripa
12:27 01.06.2011.

Po mome bolnicu im oduzet,a prijestupnike strpat u zatvor,ako jos ima toliko mjesta u zatvorima !

BI
Bisera
15:51 01.06.2011.

nemam očale aha sad su tu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije