Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U praksi se sve više susreću s brojnim moralnim problemima

Medicinske sestre imaju dužnost proučiti, istražiti i izvijestiti o pitanjima i načinima biomedicine, bioetike, politike i prava koja se odnose na promicanje i obranu ljudskog dostojanstva – naglasila je Mira Ilić.
25. veljače 2013. u 09:37 0 komentara 13 prikaza
medicinske sestre
Foto: Duško Mirković/Pixsell

U Požegi je održana godišnja skupština Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji. Na početku sve je pozdravila Mira Ilić, predsjednica Udruge koja se osvrnula na aktualna pitanja koja se tiču čovjeka i zdravlja. Kazala je da živimo u vremenu kada je napredak u znanosti, tehnologiji i genetskom liječenju doveo u pitanje etičke, moralne i općeljudske vrijednosti od kojih nisu izuzete niti medicinske sestre koje taj napredak znanosti primjenjuju na čovjeka.

 - Kao i drugi zdravstveni stručnjaci, sestre u svijetu i kod nas susreću su s mnogim moralnim problemima u svojoj svakodnevnoj profesionalnoj praksi, od jednostavnih do složenih kao što je ublažavanje boli, početak ljudskog života, kontracepcija, pobačaj, genetski inženjering, medicinska istraživanja na zdravim, bolesnim i ljudima lišenim slobode, pitanje smisla života, patnje i smrti i sl. Da bi mogle učinkovito odgovoriti na moralne probleme s kojima se susreću, medicinske sestre, imaju dužnost proučiti, istražiti i izvijestiti o pitanjima i načinima biomedicine, bioetike, politike i prava koja se odnose na promicanje i obranu ljudskog dostojanstva – naglasila je Mira Ilić te dodala da trebaju djelovati u skladu sa svojom savješću.

Nazočnima se obratio i požeški biskup Antun Škvorčević koji ih je ohrabrio te poručio da se ne daju slomiti nikakvim osobnim ili zajedničkim poteškoćama, nego da ih prihvaćaju kao sastavni dio Isusove patnje iz koje se rađa pobjeda uskrsnuća. U sklopu skupštine dr. Ivica Raguž s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu održao je predavanje o iskrenosti kao kršćanskoj krjeposti.

- Bez iskrenosti i istinoljubivosti nema istinskog prijateljstva među ljudima. Kršćanin treba živjeti istinu sa svim posljedicama koje ona donosi. Sveci su nam u tome uzori. Ako smo iskreni prema sebi, moći ćemo prepoznati vlastite pogrješke bez prikrivanja, bez lažnih opravdanja. U protivnom postajemo prijetvorni, licemjerni. Osoba koja bježi od istine vrlo brzo će izobličiti svoju savjest i postati žrtvom sljepoće duha – poručio je dr. Raguž.

>>Katolička udruga medicinskih sestara o zdravstvenom odgoju

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.