Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Petrinji počeli radovi na pročistaču teški 65 milijuna kuna

Europska unija ga sufinancira sa 71 posto, a ostatak ide iz državnog i gradskog proračuna te proračuna Hrvatskih voda.
18. lipnja 2020. u 15:47 3 komentara 1003 prikaza
Petrinja: Početka radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U Petrinji je počela izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kapitalnog objekta u sklopu EU sufinanciranog projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“.  

SPAR #OSTAJEMDOMA Pribor s kojim će roštiljanje u vašem dvorištu ili na balkonu postati pravi gušt

Izgradnja pročistača i pripadajuće pristupne ceste investicija je vrijedna 52,27 milijuna kuna (bez PDV-a),  a radovi će trajati sljedeće dvije i pol godine, pri čemu će radovi na izgradnji trajati godinu i pol dok će preostalih godinu dana trajati probni rad samog uređaja te uklanjanje eventualnih nedostataka.

Radove će provoditi talijansko-slovensko-hrvatska zajednica ponuditelja. Vodeći član zajednice talijanska je tvrtka Atzwanger, a uz nju u izvedbi ugovora sudjelovat će i slovenska tvrtka Eko-Loko te dvije hrvatske tvrtke, Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada i petrinjski Petrol Prom. 

„Cijeli projekt uređenja aglomeracije Petrinje košta 430 milijuna kuna, od čega na pročistač, pristupnu cestu i popratnu dokumentaciju otpada 65 milijuna kuna.“ – rekao je Miodrag Čavić , direktor petrinjske Privrede koja vodi projekt. Europska unija ga sufinancira sa 71 posto, a ostatak ide iz državnog i gradskog proračuna te proračuna Hrvatskih voda.

Merkur osiguranje BOLNA TEMA Kako si pomoći ako sumnjate na lom kostiju: Koji su simptomi, kome se javiti i kako se čim prije oporaviti?

Ugovor će se provoditi u tri faze. U sklopu prve faze bit će izvedeno projektiranje te potrebni istražni i terenski radovi kao i ishođenje svih dozvola i suglasnosti za izgradnju. U drugoj fazi provest će se radovi na samoj izgradnji uređaja, nasipnog platoa za obranu uređaja od poplava te će se izgraditi pristupna cesta sa svom potrebnom infrastrukturom, dok će tijekom završne, treće faze uz probni rad biti provedena i obuka djelatnika Privrede za rad u samom UPOV-u.

„Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 24.000 ekvivalent stanovnika i s trećim stupnjem pročišćavanja konačno će se pročišćavati sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje aglomeracije Petrinja odnosno stanovništva i privrednih subjekata, kao i  prikupljene otpadne vode iz septičkih jama. Na taj način postići ćemo usklađivanje s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda  u svrhu postizanja i očuvanja kvalitete voda što je obveza preuzeta prilikom ulaska RH u Europsku uniju“ – dodao je direktor Privrede podsjetivši kako je trenutno u sustavu odvodnje u funkciji 3.151 priključak, odnosno na javnu odvodnju priključeno je više od 9 tisuća stanovnika Petrinje i okolice, čije se otpadne vode sada bez pročišćavanja ispuštaju u rijeku Kupu.

Autoplin Vožnja na autoplin sve popularnija opcija Autoplin se smatra prijelaznim gorivom na putu ka ekološki čistim energentima

„Naša aglomeracija je bila prva pokrenuta iz operativnog programa „Konkuretnost i kohezija“, mi smo probili led, a na nama i našim nekim greškama učili su svi ostali“ – rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, misleći na probleme s trajanjem radova koji su se odužili zbog stečaja nekih izvođača i drugih razloga.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Talleyard:

    čačić je najdugovječniji kriminalac u Hrvatskoj od kojeg su mnogi učili, počeo je još sa aferom Elan, bankama, opljačkao, GK Zagorje, pljačka poslova u izraelu, oljačka na izgradnji autocesta, POS stanova, uz to mu je kukulele gatnitura sa slučajnim oprostila ... prikaži još!a stotine milijuna duga. Ubio dvoje ljudi i prošao gotovo nekažnjeno

  • rimac444:

    Tko to čuva takve lijeve brojne kriminalce od ruke pravde ?

  • Deleted user:

    kad ga otvore ovu dvojicu prve ubaciti u pročistač.