Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNA INVESTICIJA

U Petrinji počeli radovi na pročistaču teški 65 milijuna kuna

Petrinja: Početka radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/6
18.06.2020.
u 15:47

Europska unija ga sufinancira sa 71 posto, a ostatak ide iz državnog i gradskog proračuna te proračuna Hrvatskih voda.

U Petrinji je počela izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kapitalnog objekta u sklopu EU sufinanciranog projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“.  

Izgradnja pročistača i pripadajuće pristupne ceste investicija je vrijedna 52,27 milijuna kuna (bez PDV-a),  a radovi će trajati sljedeće dvije i pol godine, pri čemu će radovi na izgradnji trajati godinu i pol dok će preostalih godinu dana trajati probni rad samog uređaja te uklanjanje eventualnih nedostataka.

Radove će provoditi talijansko-slovensko-hrvatska zajednica ponuditelja. Vodeći član zajednice talijanska je tvrtka Atzwanger, a uz nju u izvedbi ugovora sudjelovat će i slovenska tvrtka Eko-Loko te dvije hrvatske tvrtke, Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada i petrinjski Petrol Prom. 

„Cijeli projekt uređenja aglomeracije Petrinje košta 430 milijuna kuna, od čega na pročistač, pristupnu cestu i popratnu dokumentaciju otpada 65 milijuna kuna.“ – rekao je Miodrag Čavić , direktor petrinjske Privrede koja vodi projekt. Europska unija ga sufinancira sa 71 posto, a ostatak ide iz državnog i gradskog proračuna te proračuna Hrvatskih voda.

Ugovor će se provoditi u tri faze. U sklopu prve faze bit će izvedeno projektiranje te potrebni istražni i terenski radovi kao i ishođenje svih dozvola i suglasnosti za izgradnju. U drugoj fazi provest će se radovi na samoj izgradnji uređaja, nasipnog platoa za obranu uređaja od poplava te će se izgraditi pristupna cesta sa svom potrebnom infrastrukturom, dok će tijekom završne, treće faze uz probni rad biti provedena i obuka djelatnika Privrede za rad u samom UPOV-u.

„Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 24.000 ekvivalent stanovnika i s trećim stupnjem pročišćavanja konačno će se pročišćavati sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje aglomeracije Petrinja odnosno stanovništva i privrednih subjekata, kao i  prikupljene otpadne vode iz septičkih jama. Na taj način postići ćemo usklađivanje s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda  u svrhu postizanja i očuvanja kvalitete voda što je obveza preuzeta prilikom ulaska RH u Europsku uniju“ – dodao je direktor Privrede podsjetivši kako je trenutno u sustavu odvodnje u funkciji 3.151 priključak, odnosno na javnu odvodnju priključeno je više od 9 tisuća stanovnika Petrinje i okolice, čije se otpadne vode sada bez pročišćavanja ispuštaju u rijeku Kupu.

„Naša aglomeracija je bila prva pokrenuta iz operativnog programa „Konkuretnost i kohezija“, mi smo probili led, a na nama i našim nekim greškama učili su svi ostali“ – rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, misleći na probleme s trajanjem radova koji su se odužili zbog stečaja nekih izvođača i drugih razloga.

Ključne riječi

Komentara 3

TA
Talleyard
16:58 18.06.2020.

čačić je najdugovječniji kriminalac u Hrvatskoj od kojeg su mnogi učili, počeo je još sa aferom Elan, bankama, opljačkao, GK Zagorje, pljačka poslova u izraelu, oljačka na izgradnji autocesta, POS stanova, uz to mu je kukulele gatnitura sa slučajnim oprostilaa stotine milijuna duga. Ubio dvoje ljudi i prošao gotovo nekažnjeno

RI
rimac444
22:51 18.06.2020.

Tko to čuva takve lijeve brojne kriminalce od ruke pravde ?

DU
Deleted user
17:06 18.06.2020.

kad ga otvore ovu dvojicu prve ubaciti u pročistač.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije