Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBIJEN REKORD

U parkiranom automobilu u Zagrebu izmjeren 81 stupanj: 'Moramo uvesti signale upozorenja'

Vrucina - ilustarcija
Foto: Filip Kos/PIXSELL//GettyImages
13.08.2019.
u 15:26

"Inicirati ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravao na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva", stoji u priopćenju.

U parkiranom automobilu na suncu u ponedjeljak je izmjeren 81 stupanj Celzijev, priopćili su u utorak iz Autokluba Maksimir najavivši da će iduće godine predložiti mjere prevencije u slučaju toplinskih udara, među kojima je i izrada termometra koji će signalima upozoravati na prekomjernu temperaturu u vozilu.

Iz Autokluba Maksimir izvijestili su kako je jučer u automobilu parkiranom na suncu izmjeren 81 stupanj Celzijev, što je za čak 7 stupnjeva više nego 25. srpnja, kad je temperatura bila 74 stupnja.

Najavili su da će iduće godine, zbog duljih i češćih toplinskih udara i promjene klimatskih uvjeta, predložiti nekoliko mjera koje bi mogle spriječiti posljedice toplinskih udara.

"Inicirati ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravao na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva", stoji u priopćenju.

Također, zatražit će i analizu mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili zapaljenja.

Najavili su i da će od zdravstvenih ustanova zatražiti da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama.

Komentara 8

DA
dado56
15:42 13.08.2019.

Jedini hrvati placaju trosarine na automobile u EU bolje se izborite da mozemo povoljnije kupiti nove i sigurne automobile... vozimo se prosjeku u autima godiste 2005.!! A pricamo o automobila na suncu, staviti zastitu na zadnja stakla zatamniti auto, stavitii aliminijsku zastitu za sunce na prednje staklo i nece doci do tih temperatura...

DA
dado56
15:45 13.08.2019.

O najvecem pdv-u na nova vozila u EU glupo trositi rijeci...

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
17:10 13.08.2019.

dado56: To je nama naša borba dala, i poslije maršala- maršal, jer treba prehraniti tolike uhljebe. Sve ijedan premijer do sada nije počeo sa reformama iz egoističnih i stranačkih razloga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije