Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odradili odličnu sezonu

U najmanjoj općini na Pagu zbog opsega posla radnu snagu i – uvoze

Dino Stanin/PIXSELL
09.10.2020.
u 18:07

O turističkoj sezoni u općini Kolan i projektima govori načelnik Marin Pernjak

Paški sir nije najbolji u Pagu, nego u Kolanu... S druge strane najbolji party nije u Novalji na Zrću, već opet u Kolanu na području plaže Katarelac tik uz Zrće. Malo zbilje, malo šale... Uvodu fali tek i nešto politike na Kolanu. O čestim sukobima, čak i tužbama, prijavama povjerenstvu za sukob interesa i kritikama na adresu načelnika o tome tko kome prodaje sir, tko kome navodno pogoduje ili želi pogodovati u građevinskoj zoni, a s druge strane i o optužbama na adresu oporbe pisalo se i pisat će se vjerojatno još...

Stalna ulaganja

Jer, u najmanjoj općini na otoku s 900 stanovnika politički je stalno burno. No kolanjske brojke dokazuju da broj nije bitan. Tvrde to i u samoj općini ističući da Kolanjci s dvije velike najbolje sirane, ovčarstvom sa 60-ak OPG-ova, desecima ugostiteljskih objekata, turističkim kapacitetima itekako opravdavaju smisao postojanja općine. Ni korona ih u turističkom smislu nije poharala. – Imali smo više od 75 posto turista u odnosu na lani. Tome svakako uz naše tradicionalne goste doprinose i stalna ulaganja. Nedavno smo, primjerice, uložili milijun kuna u obnovu dijela luke u Mandrama, uskoro krećemo i u obnovu drugog dijela projekta i šetnica u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Tu je i biciklistička staza Mandre – Gajac. Niz je infrastrukturnih projekata koji doprinose razvoju turizma, ali i života u općini, tu je gradnja tri kilometra cesta, parkirališta u tri naselja i ostala prometna rješenja. Puno smo i uložili u otkup zemljišta za infrastrukturne projekte – rekao nam je prvi čovjek najmanje paške općine Marin Pernjak. Ističe zadovoljstvo što su i dalje općina koja gotovo nema problema sa zaposlenima, već uvoze radnu snagu. Naime, u 65 OPG-ova u Kolanu zaposleno je tristotinjak ljudi, od čega je 30-ak posto u siranama, a valja spomenuti i da je proračun višemilijunski povećan i iznosi oko 14 milijuna kuna.

Ističe Pernjak i niz demografskih mjera. – U Kolanu je oko 110 djece do četvrtog razreda osnovne škole, odnosno do deset godina. Tu je i projekt obnove školske zgrade težak oko 600.000 kuna koji je u cijelosti financirala općina u mom mandatu, a konačno ćemo krenuti i u projekt izgradnje vrtića za koji je idejni projekt gotov i riječ je o višemilijunskoj investiciji. U zadnje četiri godine studentima smo davali po 1000 kuna mjesečno za deficitarna zanimanja i 500 kuna za srednjoškolce – kaže Pernjak ističući kako su najveća prepoznatljivost Kolana ipak ovčarstvo i sirarstvo.

Prvi gastro-trail

– U ovom mandatu smo veliku pažnju posvetili Kolanu kao gastronomskom središtu otoka Paga. Jedno mjesto od 900 ljudi posjetilo je za feštu od sira više od 5000 ljudi. Organizirali smo i prvu feštu od janjetine. Imali smo i prvi gastro-trail u Hrvatskoj na kojem su trkači na punktovima dobivali sirutku, skutu i sir kao proteinske bombe. Naravno da su svi zakasnili na cilj – duhovito je zaključio načelnik Marin Pernjak.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:30 09.10.2020.

Svi imaju u europi manjak radne snage a viüak neradnika.

ČE
Čedolovac
18:35 09.10.2020.

Novalja od sela napravila grad, sad i kolan od sela radi grad.. Jedino pag od grada napravio selo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije