Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila izazvala egzodus

U mirovinu zbog otpremnine želi 'pobjeći' 1700 policajaca

Policija
Davor Visnjic/PIXSELL
17.01.2018.
u 16:16

Pozitivno je riješeno 36 zahtjeva, a 7000 ih ima potrebne uvjete

Nakon što je zbog kroničnog manjka novca u državnoj blagajni sedam godina bila tek mrtvo slovo na papiru, odredba iz Zakona o policiji o pravu policajaca na isplatu otpremnina zaživjela je s prvim danom 2018. godine. To znači da umjesto tri proračunske osnovice, kao što je to dosad bilo pravilo, policajci koji odlaze u invalidsku mirovinu dobivaju 12 prosječnih plaća, za odlazak u starosnu mirovinu otpremnina iznosi deset prosječnih plaća, a oni koji se odluče otići u prijevremenu starosnu mirovinu imaju pravo na prosječnu plaću uvećanu šest puta. Tako bi policijske otpremnine iznosile između 50 i 70 tisuća kuna.

Beneficirani staž

Ministarstvo unutarnjih poslova dosad je pozitivno riješilo 36 zahtjeva. No, koliko ih je točno podneseno ne navodi se. Neslužbeno se spominje da su dosad zaprimili već oko 1700 zahtjeva policajaca koji žele ići u mirovinu. Prije nešto više od godinu dana tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić (koji je poput svojih prethodnika bio tražio da se opet odgodi isplata otpremnina policajcima) iznio je podatak da u policijskom sustavu ima oko 7000 policajaca koji imaju uvjete za odlazak u mirovinu. Naime, policijski je radni staž beneficiran, a oni koji su bili u Domovinskom ratu za svaku godinu na bojištu dobivaju još godinu staža.

Poučeni dugogodišnjim odgađanjem primjene odredbe o otpremninama, za pretpostaviti je da je tolika navala među policajcima nastala zato što strahuju da bi odredba mogla biti kratkog daha, iako za to - barem zasad - nema baš nikakvih naznaka.

Nema baš nikakve šanse da svi zahtjevi budu pozitivno riješeni. Sve kad bi i bilo novca, toliki bi odljev ozbiljno urušio funkcioniranje sustava. Pretpostavlja se da će godišnje u mirovinu biti “pušteno” između 250 i 400 policajaca, kao i dosad. Postoji mogućnost da se taj broj poveća jedino ako se rebalansom proračuna uspiju namaknuti dodatna sredstva za otpremnine policajaca. Navodno će se o zahtjevima za otpremnine odlučivati kvartalno, kako ne bi odmah na početku godine bila potrošena sva sredstva. Diskrecijsko je pravo ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da odluči čiji će zahtjev biti, a čiji neće biti potpisan.

– Načelnici policijskih uprava dostavljaju zahtjeve policijskih službenika, uz obrazloženo mišljenje, Ministarstvu u sjedištu. Svi se zahtjevi razmatraju te ministar unutarnjih poslova, sukladno potrebama službe, donosi rješenja o prestanku službe radi ostvarivanja prava na mirovinu”, objašnjavaju nam u MUP-u proceduru odlaska u mirovinu.

– Ministarstvo treba osigurati sredstva za otpremnine onolikom broju policijskih službenika koliko ih je u prosjeku odlazilo u posljednjih deset godina. Tako bi se izbjegle špekulacije da će se provoditi restrikcije broja odlazaka – kaže predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Postaviti jasne kriterije

Zdravko Lončar, šef Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, prije nekoliko dana uputio je dopis ministru Davoru Božinoviću u kojem mu predlaže donošenje i objavljivanje vremenskog i vrijednosnog kriterija za rješavanje zahtjeva za umirovljenje.

– Moralo bi se znati koliko ljudi iz koje uprave može otići u mirovinu i u kojem će roku zahtjevi biti rješavani – kaže Lončar. Smatra da bi se tako smanjile pravna nesigurnost i neizvjesnost koje trenutačno postoje, pritisak na nadležne službe te lakše obrazlaganje odobrenih zahtjeva.

Komentara 97

Avatar dras32
dras32
16:49 17.01.2018.

Bio sam nedavno u Austriji pa policija kontrolirala brzinu, dva prosjeda dedeka. A kod nas policajci u toj dobi vec zaborave da su bili policajci i radili. Ali zato je Hrvatska bogata ko šeik a Austrija siromasna i svi iz nje bjeze u Irsku i Njemacku.

GU
Gumbar136
16:45 17.01.2018.

otpremninu ,penziju i dalje rad na crno.oko sebe ih znam 10.

DU
Deleted user
16:29 17.01.2018.

otpremninu pa u austriju, njemačku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije