Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRA VIJEST

U Međimurju su odlučili suzbiti rak vrata maternice

09.03.2009.
u 15:44

Učenice sedmog razreda u međimurskim osnovnim školama, njih 670, ove bi godine trebale primiti cjepivo protiv HPV-a, humanog papiloma virusa, koji može izazvati rak vrata maternice!

Dovoljan je Papa-test
Skupo cjepivo, koje se daje tri puta, trebali bi zajednički financirati županija, gradovi i općine te roditelji. Čakovec i neke općine već su pristale na to. Cjepivo gardasil, koje se pokazalo učinkovitim protiv HPV-virusa, posebno tipova 16 i 18, dva najčešća, koja izazivaju čak dvije trećine raka vrata maternice.

- Godišnje se kod 300 žena u Hrvatskoj dijagnosticira rak vrata maternice, a dvije tjedno umru od te bolesti. A ne bi trebale. Kad bi samo jedanput obavile Papa-test, liječnik bi kod žena mogao otkriti lezije, pa bi se bolest, koja nema vidljivih simptoma, mogla spriječiti - kazao je Renzo Fattorini, koji je predstavio cjepivo, čija je cijena oko 3000 kuna za tri doze.

Po dozu trebali bi platiti gradovi i općine, županija i roditelji. Pitanje je, međutim, što s djecom iz socijalno ugroženih obitelji, čiji roditelji neće imati tisuću kuna, pa neće ni dati nužnu suglasnost da se dijete cijepi. Najvažnije je da se cijepljenje provodi sustavno, a ne samo ova generacija sedmaša. Ginekolog Darko Golubić iz Čakovca iznio je podatak kako pet posto žena može oboljeti od te vrste raka.

Prijetnja za 2000 žena
- Riječ je o ukupno 2000 žena koje bi mogle oboljeti od raka vrata maternice. Prihvati li se program preventivnog cijepljenja, za deset do petnaest godina taj problem mogli bismo skinuti s dnevnog reda - istaknuo je Golubić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije